Rijkste (Franstalige) Belgen maken plannen (voor Wallonië en Brussel)

De beurskrant L’Echo bracht 11 Franstalige ondernemers en managers samen en vroeg hen 11 plannen naar voor te schuiven voor de economische relance van Brussel en Wallonië. De resultaten waren verrassend en verfrissend. Vier van hen zijn Rijkste Belgen: Eric Domb van het dierenpark Pairi Daiza, Thomas Spitaels van het ingenieursbureau TPF, Marc du Bois van de watergroep Spa en Viriginie Dufrasne van het bouwbedrijf Lixon.Wat zijn hun voorstellen ?

 1. Maak van België de vuilbak van de wereld. België wordt kampioen in de recyclage en werkt zo aan, de herindustrializering van haar economie.
 2. Fiscale voordelen voor wie zich dicht bij zijn werkplek gaat vestigen en zo de mobiliteit helpt verbeteren.
 3. Introduceer vernieuwend onderwijs met variabele lesuren, praktijklessen, ontmoetingen, etc.
 4. Het Waals subsidiebeleid inzake private investeringen is versnipperd. Meer slagkracht zoeken door betere combinaties te maken.
 5. Brusselse taxi’s die bang zijn van Uber zijn het symbool van stilstand. Dynamiseer de sector en het beroep van taxichauffeur.
 6. Maak een “AgeLab”, een ecosysteem gericht op oudere mensen die hun spaargeld alsnog kunnen investeren in projecten gebonden aan de vergrijzing.
 7. De overheid baseert haar beslissingen op verouderde statistieken. Maak een platform waar “big data” in real time consulteerbaar zijn.
 8. Er is een brain drain van jonge ingenieurs. Maak een 0% belasting systeem voor jobs in digitale start ups. Trek brains aan van buiten België.
 9. Fusioneer universiteiten ULB (Brussel) en UCL (Louvain-la-Neuve).Maak een European University in Brussel en een University of Wallonia.
 10. Ontwikkel een strategie waardoor België leider wordt in de creatie en productie van de autonome wagen.
 11. Maak een app die individuen toelaat hun eigen koolstof voetafdruk te berekenen en duidelijk maakt hoe daar op te besparen.