Rik De Nolf verdwijnt uit de Top 100

Koers Roularta
De koersevolutie van het aandeel Roularta Media Group

Alderamin, de familiale vermogensholding van Rik De Nolf, incasseerde vorig jaar een waardevermindering van 73 miljoen euro. Het overgedragen verlies loopt daardoor op tot 124 miljoen euro. De cijfers zijn een gevolg van de koersval van Roularta Media Group op de beurs van Brussel. Alderamin controleert 56 procent van Roularta Media Group, het uitgeversconcern waarvan Rik De Nolf CEO is en dat onder meer bekend is door zijn magazines Knack en Trends en zijn 50 procent participatie in de commerciële zender VTM. Met de nieuwe cijfers verdwijnt de familie De Nolf uit de Top 100 van de Rijkste Belgen.Alderamin was oorspronkelijk in Luxemburg gevestigd maar kwam in 2012 over naar Roeselare, de thuisbasis van de familie De Nolf. Nog deze zomer werd Alderamin geherstructureerd. Daarbij slorpte de holding haar dochter Koinon op. De participaties die Koinon aanhield, komen daardoor rechtstreeks onder Alderamin terecht. Naast het belang in Roularta Media Group gaat het onder meer om een belang van 22 procent in Music Hall Group. Tegelijkertijd fuseerde Alderamin met twee kleinere vennootschapen uit de groep, Fraka-Wilo en De Publigraaf. Daarna werd de naam van Alderamin gewijzigd in Koinon. Daarmee keert de familie De Nolf voor een stuk terug naar haar roots. Koinon ontstond als familiale holding in 1998 wanneer Roularta naar de beurs van Brussel trok.

De waardevermindering van Alderamin volgt de koersval van het aandeel Roularta. Die val werd gestopt nadat bekend werd dat Roularta zijn verlieslatende activiteiten in Frankrijk had verkocht aan de Franse zakenman Patrick Drahi. De koers van het aandeel ging daarop de hoogte in. Maar dat heeft nu weer een ander gevolg. Roularta Media Group heeft drie grote, gekende aandeelhouders. Naast de familie De Nolf is dat de familie Claeys, de schoonbroer van Rik De Nolf, met 15 procent en de Spaanse vermogensbeheerder Bestinver. Die laatste controleerde 10 procent van de uitgeversgroep maar profiteert nu van de koersstijging om aandelen af te stoten. In de krant De Tijd zegt Rik De Nolf na te gaan of hij zelf een deel van die aandelen kan overnemen. Hoeveel aandelen Bestinver wil aanhouden in Roularta Media Group is niet bekend.

Op basis van de nieuwe cijfers daalt het vermogen van de familie De Nolf van 204 naar 134 miljoen euro. Daarmee valt de familie terug van de 79ste naar de 113de plaats in onze rangschikking. In het jaar 2000, bij de eerste opmaak van deze lijst, stond de familie De Nolf nog op de 14de plaats.