RIP – Tina Turner, haar vermogen: 250 miljoen dollar

Tina Turner op Werchter in 2018. (Foto: Belga Images)

Tina Turner, de ‘Queen of Rock ’n Roll’, is gisteren overleden in het Zwitserse Kusnacht nabij Zürich, in het huis waar ze al enkele jaren woonde. De in de Verenigde Staten geboren ster, die intussen de Zwitserse nationaliteit had, was één van de meest geliefde vrouwelijke rockzangeressen, bekend om haar charisma en tal van hits. In haar laatste interview vroeg de Britse krant The Guardian hoe ze herinnerd wilde worden. Turner zei daarop: “Als ‘the Queen of Rock’n’Roll’. Als een vrouw die andere vrouwen liet zien dat het oké is om op hun eigen voorwaarden naar succes te streven.” Met haar carrière bouwde Turner een vermogen op van 250 miljoen dollar. Ze was de moeder van vier kinderen.Turner werd geboren in Tennessee als Anna Mae Bullock. Ze begon haar carrière in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ike Turner, die later haar man werd, ontdekte haar op 17-jarige leeftijd. De twee gingen samen muziek maken en scoorden in de jaren zestig en zeventig grote hits, zoals ‘River Deep, Mountain High’ en ‘Proud Mary’. Ook solo was Turner een succes. In de jaren tachtig reeg de zangeres de hits aaneen en won ze talloze Grammy Awards. Zo scoorde ze wereldwijd met nummers als ‘Private Dancer’, ‘Tonight’, ‘What’s Love Got To Do With It’ en ‘The Best’. Haar show in Rio de Janeiro in 1988 trok 180.000 bezoekers. Daarmee staat ze nog steeds voor een van de grootste concerten ooit.

Op dat moment was Turner al tien jaar bevrijd van haar gewelddadige huwelijk met Ike, die in 2007 overleed. Ze was later openhartig over het misbruik door haar voormalige echtgenoot tijdens hun huwelijk en hun muzikale partnerschap. In 2008 en 2009 maakte Turner haar laatste wereldtournee. Daarna trok ze zich terug uit de showbusiness. Ze trouwde in 2013 met de Duitser Erwin Bach, met wie ze toen al jaren samen was. Tina Turner was moeder van vier kinderen. Haar biologische zoon, Craig, had een relatie met Raymond Hill, een saxofonist voor de Kings of Rhythm. Ike Turner, haar eerste echtgenoot, adopteerde Craig na hun huwelijk. Samen kregen Ike en Tina een zoon, Ronnie. Ike had ook twee zonen uit een eerdere relatie – Ike Jr. en Michael – die Tina adopteerde en opvoedde als haar eigen kinderen.

Na haar pensioen kampte Turner met gezondheidsproblemen en in 2018 kreeg ze te maken met een familietragedie toen haar oudste zoon Craig een einde aan zijn leven maakte. Haar jongste zoon Ronnie stierf afgelopen december. Op het moment van haar overlijden bedroeg het geschatte vermogen van Tina Turner ongeveer 250 miljoen dollar. Dit aanzienlijke vermogen werd opgebouwd tijdens haar muziekcarrière, waaronder talloze hitsingles, succesvolle albums, uitverkochte tours en acteeroptredens. Ze genereerde ook inkomsten uit haar bestverkopende memoires, “I, Tina”, die werd aangepast in de veelgeprezen biopic, “What’s Love Got To Do With It.”