ROBESPIERRE – De omgekeerde wereld van de Vlaamse censoren

Kijker weest verheugd ! Vanaf 30 september zal uw televisie verrijkt worden met opvoedende labels. Vanaf die datum moeten televisie omroepen alle fictie series die ze uitzenden voorzien van een label. Geschikt voor kijkers vanaf 6, 10, 12 of 16 jaar. Ook gebruik van beelden van geweld, grof taalgebruik, angst of verdovende middelen moet worden aangeduid met een label. Geen angst meer dus of grof taalgebruik bij de ouders wanneer ze hun kinderen willen beschermen tegen de harde buitenwereld. Dat doet de overheid nu voor u. Wij herinneren ons nog het kleine witte vierkantje dat decennia terug in beeld kwam wanneer er een blote borst of bil in beeld kwam. Nu krijgen uw kinderen dus de waarschuwing: kijk nu niet maar ga het zelf opzoeken op internet op uw gsm.



Wat zijn wij toch een gelukkige burgers dat er zo goed over ons welzijn en het welzijn van onze kinderen wordt gewaakt. En wat mogen wij gelukkig zijn dat de overheid ingrijpt wanneer we als ouders dreigen tekort te schieten in onze educatieve opdracht.

Over educatie gesproken. Nieuwsuitzendingen moeten geen labels meekrijgen. Nooit. Het zijn educatieve uitzendingen die de burger moeten te zien krijgen, kwam een psycholoog uitleggen op het nieuws van de commerciële omroep VTM. Goed zo, ook de burgers moeten worden opgevoed. Maar wat dat betreft, is de regeling wellicht wat te vrijblijvend. De manipulatie van nieuws door commerciële algoritmes is allesoverheersend. Dus een label voor het redactioneel gebruik van algoritmes, overal van toepassing, zou dus op zijn plaats zijn. Ook een uitleg over de impact van die algoritmes op ons leven zou wel mogen. Recent verscheen er een interview met Vincent Van Quickenborne in een weekblad. Binnenkort komt dat ook op televisie. Dan hoort daar minstens een label bij van grof taalgebruik en misschien nog van andere dingen. Maar neen, zo een interview is educatief en kan dus zo maar passeren. In nieuws mag alles, voor series over de wereld moeten mensen worden gewaarschuwd. Het omgekeerde zou beter en nuttiger zijn geweest.