Robespierre – Van de doden… niets dan goeds

Naar goede christelijke traditie verrijst Jezus op Pasen uit zijn graf. En Pasen valt vroeg volgend jaar. Op de vooravond van 1 april, op 31 maart. Maar daar heeft CD&V niet op gewacht. Niet conform de C in hun naam hebben hun propagandisten Pasen vervroegd tot nu. En alvast tot voor de verkiezingen van juni volgend jaar. Verkiezingen die voor de partij in kwestie vijgen na pasen dreigen te worden. Want geef nu toe, hoe diep moet je gevallen zijn om een dode ex-premier digitaal tot leven te roepen met de hoop dat die vreemde digitale boodschap kiezers zal aanzetten om voor je christelijke partij te stemmen. Had Jean-Luc Dehaene geweten hoe diep zijn partij zou vallen, hij zou wellicht zijn blijven leven. De man was altijd al pragmatisch vooruitziend. Zo wist hij dat ze in de hemel geen bier drinken, daarom werd hij in zijn laatste dagen nog bestuurder van de biermultinational AB-Inbev, zowat één van de best betaalde bestuurdersmandaten in dit land.



Jean-Luc Dehaene had verschillende kinderen. Eén daarvan volgde tegen wil en dank in zijn politieke voetsporen. Hij werd daarbij geholpen door zijn vader. Die eiste in 2004 dat de partij zijn zoon een verkiesbare plaats zou geven om in ruil als tegengift zelf lijsttrekker te worden voor de Europese verkiezingen. Die zoon zegt nu dat hij toestemming heeft gegeven om zijn vadersfiguur te gebruiken. Al vindt hij dat de deepfake iets dikker is dan dat de echte Dehaene was.

En dan is er nog die Vlaamse CD&V minister Benjamin Dalle. “Vanuit de Vlaamse overheid hebben we voor de eerste keer fors geïnvesteerd in projecten rond desinformatie.” zo zei die recent. “We hebben daar in totaal een bedrag van 3 miljoen euro voor uitgetrokken. Er worden vijf projecten van mediabedrijven en academische instellingen ondersteund. Zo versterken we ook journalisten met technologie die helpt om valse berichten te ontmaskeren, bijvoorbeeld deepfake-video’s en -foto’s .” Het is niet duidelijk of ook Dalle om toestemming werd gevraagd om Dehaene in een deepfake-video te steken.

Het is jammer dat Eddy Merckx nog niet is overleden. Zo niet konden we nog eens de Ronde van Frankrijk winnen.