Rock & Roll legende Chuck Berry: 19 miljoen dollar

De Amerikaanse muzikant Chuck Berry is op 90-jarige leeftijd overleden in zijn huis in St. Charles, Missouri. Fier, eigenwijs en koppig, zijn woorden die vallen wanneer Chuck Berry wordt omschreven. Hij was één van de eerste muzikanten die in 1984 werd opgenomen in de Hall of Fame maar toch vind hij die “Fame” zelf niet zo belangrijk. Ondanks het feit dat hij veel muzikanten beïnvloedde met nummers zoals Maybellene, Roll Over Beethoven en Johnny B. Goode, had hij zelf slechts één nummer één hit en wel de opmerkelijke meezinger “My Dinge-a-Linge”. Zijn nagelaten vermogen wordt geschat op 19 miljoen dollar.



De jonge Charles, Chuck, Berry werd in 1947 opgepakt wegens diefstal in Missouri en verdween drie jaar in de cel. Eens vrij ging hij werken in de autoassemblage. Hij huwde met Thermetta ‘Toddy’ Suggs. Zij zou stabiliteit in zijn leven brengen en hem bijstaan in zijn muzikale carrière. Maar Berry zou altijd een “einzelganger” blijven die nooit op het podium kwam zonder dat hij vooraf betaald was.

Grote artiesten maakten kleine fortuinen met nummers van Chuck Berry. “Niemand van ons zou hier nu staan zonder jou. Rock on brother!”, schreef Lenny Kravitz op Instagram. Berry stond bekend als een uiterst prikkelbaar man. Zo zei Keith Richards ooit: “Ik krijg vaker hoofdpijn van Berry dan van Mick Jagger, toch kan ik hem onmogelijk niet leuk vinden.” Bruce Springsteen kan zich wel in die woorden vinden. “Ik vroeg aan Chuck ‘wat voor nummers gaan we spelen?’” Het enige wat hij zei was: “We gaan wat Chuck Berry-nummers doen.”, aldus Springsteen over de tijd dat zijn band samenspeelde met Berry. Ook voor Eric Clapton was Berry een unieke muzikant. “Als je een rock-‘n-roll nummer zou willen spelen of eigenlijk elke upbeat nummer dan speel je uiteindelijk zoals Chuck.”