Rode Duivels en KBVB: “Pas tous ensemble”

Rode Duivels ontvangst op het Koninklijk Paleis door koning Filip en koningin Mathilde. Koning Filip en Koningin Mathilde voegen zich bij de spelers voor de groepsfoto  CREDIT: Imagedesk / Sander de WildeDe advocaat van 16 Rode Duivels zet de zaken op scherp: of de Voetbalbond gaat rond de tafel zitten in verband met de nog uit te betalen portretrechten of de Rode Duivels gaan nieuwe publicitaire campagnes boycotten. Dat blijkt uit een brief die werd opgesteld op initiatief van de gekwetste kapitein Vincent Kompany. De aanloop van het Europees Kampioenschap levert dus niet enkel sportieve hoogspanning op maar ook financiële. De 16 zeggen in totaal nog recht te hebben op 1 miljoen euro.



De rel over de uit te betalen portretrechten sleept al een tijd aan. Die rechten werden door de KBVB onder gebracht in een stille handelsvennootschap maar elke transparantie omtrent de uitbetaling bleef uit. Met het ook op de start van het EK zetten de spelers nu de zaak op scherp. Of het is hun eigen interpretatie van de slogan “Tous ensemble”.

Vincent Kompany suggereert in de brief naar zijn collega-Duivels drie mogelijke reacties. De eerst is een weigering van de spelers om nog te figureren in reclamespotjes en hun naam of afbeelding te verbinden aan een merk. Tweede optie is een een minnelijke schikking met voorwaarden waarbij de spelers zo snel mogelijk uitbetaald moeten worden en de KBVB een contractuele belofte doet om in de toekomst zorgvuldiger te werk te gaan. Laatste optie is de aanstelling van een auditeur die de boekhouding van de voetbalbond analyseert. Als de voetbalbond dit zou weigeren, zouden de Duivels naar de rechter moeten trekken.

De Rode Duivels verzamelen morgen in Knokke om de voorbereiding op het EK te starten.