Roland Duchâtelet brengt X-Fab naar de beurs van Parijs

Het bedrijf X-Fab, producent van microchips en sensoren hoofdzakelijk voor de autoindustrie, noteert binnenkort op de aandelenbeurs van Parijs. X-Fab wordt gecontroleerd door de holding Xtrion die in handen is van Roland Duchâtelet en het echtpaar Rudy De Winter en Françoise Chombar. Deze drie Belgische aandeelhouders verkopen echter geen aandelen van X-Fab. Enkele minderheidsaandeelhouder stappen wel uit. X-Fab wil 250 miljoen euro ophalen met de operatie, geld dat geïnvesteerd zal worden in de verdere groei van het bedrijf.



X-Fab omvat 6 productie eenheden en stelt 3.800 mensen te werk. Het bedrijf kende een steile groei. De voorbije vijf jaar steeg de omzet van 215 naar 513 miljoen euro. Recent nam X-Fab ook het Franse Altis over waardoor die omzet boven de 600 miljoen euro zal uitkomen. De cash flow van de groep overtreft de 100 miljoen euro. De komende drie jaar wil X-Fab meer dan 350 miljoen euro investeren.

X-Fab draait momenteel hoofdzakelijk op de productie van microchips voor de autoindustrie en de telecommunicatie. Voor de toekomst wil het bedrijf meer inzetten op medische toepassingen. Die zijn nu goed voor 3 % van de omzet, een getal dat moet stijgen tot 15 %. De Belgische aandeelhouders controleren naast X-Fab ook Melexis. Dat laatste beursgenoteerde bedrijf is vooral actief als ontwerper van microchips.