Roland Duchâtelet en zijn (definitief) afscheid van het (Belgische) voetbal

“Ik zet nooit nog een stap in het voetbal. Wanneer ik in 2003 Sint-Truiden kocht, kende ik dat milieu niet. Tot ik Standard kocht, hield ik mij niet echt bezig met voetbal. Met Standard wel, enkele dagen per week. Maar ik ben niet gemaakt voor dat milieu.” Dat zegt de 71-jarige ondernemer Roland Duchâtelet over zijn definitief afscheid van het voetbal. Rijk zal je er nooit van worden, weet hij er bij te vertellen.Duchâtelet zegt een en ander in gesprek met de krant Le Soir. “Ik heb drie levens gehad: één als ondernemer, één in de politiek en één in het voetbal. Dat laatste heeft me wat tijd gekost, geld ook, maar het heeft het minst opgebracht. Niet voor mij persoonlijk maar voor de samenleving.”

Wie rijk wil worden moet volgens Duchâtelet alvast niet in het voetbal zijn. “Met Standard had ik elk jaar een bedrijfsverlies van 10 miljoen euro dat moest worden gevuld met de verkoop van spelers. Bedrijfsmatig waren we in evenwicht. Ik moest er geen geld bij pompen. Het moeilijkste in voetbal is geen geld te verliezen. Zij die denken er mee rijk te worden, vergissen zich. Het geld gaat naar de makelaars en de spelers, slechts zelden naar de eigenaars.”

Nog volgens de ondernemer was Standard voor hem een nuloperatie. De Belgische competitie noemt hij financieel nog haalbaar. “De meeste clubs verliezen geld, maar met mate, 2 tot 3 miljoen euro. 2 tot 3 miljoen euro verdienen is veel moeilijker.” Duchâtelet vergelijkt dat met divisie 2 in het Britse voetbal. “Daar zijn slechts 2 clubs op 24 winstgevend. Het is een financiële competitie geworden.” Zelf controleert hij nog Charlton dat speelt in die divisie.