Roland Duchâtelet: “Er zijn geen werklozen meer”

Roland Duchatelet is een Belgische ondernemer, politicus van de links-liberale partij Vivant en voorzitter van voetbalclub Standard Luik.  CREDIT: Imagedesk / Bob Van MolSchaf alle speciale statuten van de sociale zekerheid af. Geef iedereen een basisinkomen in de grootte orde van 800 euro per persoon per maand. Maak van de uitzondering de regel. Op die manier zijn er geen werklozen meer en is iedereen gelijk. Dat zal ook een einde maken aan de verzuring van onze jaloerse samenleving waar mensen bijna al roddelend over elkaar spreken. Dat is in het kort gezegd, de samenvatting van de idee van het basisinkomen dat Roland Duchâtelet propageert.Hij kan het niet laten de nu 70-jarige ondernemer Roland Duchâtelet. Hij wordt uitgenodigd bij de VRT om te spreken over voetbal en wil enkel komen wanneer hij ook kan spreken over het basisinkomen. In een sportprogramma. Maar Duchâtelet is voorbereid en heeft concrete voorbeelden meegebracht om zijn soms moeilijke ideeën toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Met een basisinkomen schaf je de werkloosheid af. Iedereen kan naast zijn basisinkomen werk zoeken zonder zijn basisinkomen te verliezen. Duchâtelet geeft het voorbeeld van de jonge, werkloze alleenstaande moeder die 1.250 euro werkloosheidsuitkering per maand krijgt. Als die gaat werken krijgt ze misschien een netto loon van 1.350 euro. “Dat is één euro per uur meer dan de werkloosheid, aldus Duchâtelet, wie is er nu gek? Ik of de overheid die zo’n systeem uitvindt?”

Hij verwijst ook naar de cultuursector. “Die wordt door de overheid gesubsidieerd. Maar die overheid subsidieert de instellingen, niet de artiesten. Vraag maar eens aan de artiesten wat ze verkiezen, afhankelijk zijn van die instellingen of een basisinkomen krijgen. 90 procent zal voor het laatste kiezen.”

Duchâtelet is er van overtuigd dat zijn systeem van een basisinkomen goedkoper zal zijn dan het huidig versnipperd systeem van speciale statuten. Je moet dan wel het hele overheidsapparaat rond die uitzonderingen weg laten smelten. En oh ja, voetbal interesseert Duchâtelet minder en minder. “Ik heb mijn leeftijd, ooit moet daar een einde aan komen.” zo zegt hij.