Rusland snijdt in vermogen Hoet

Alfred en dochter Inge Hoet
Alfred en dochter Inge Hoet

Vrachtwagenspecialist Turbo’s Hoet Group, voor gelijke delen in handen van de familie Hoet uit het West-Vlaamse Hooglede en de groep Ackermans & van Haaren, loopt tegen een Russische kater aan. De oorlog in Oekraïne, de zwakke roebel en de terugvallende Russische markt vormen een cocktail die Hoet 8 miljoen euro aan vermogen kost. In onze rangschikking valt de familie Hoet terug van de 152ste naar de 165ste plaats. Voor dit jaar verwacht het management van de groep betere resultaten.Hoet is sterk aanwezig in zowel Rusland als Wit-Rusand. In Rusland zorgde een combinatie van de dalende olieprijzen, de Oekraïense oorlog en de Europese handelssancties er voor dat de Russische roebel vorig jaar met meer dan 50 procent in waarde daalde. Het vertrouwen en de koopkracht van de Russische bevolking werd daardoor danig aangetast. De Russische markt van nieuwe bedrijfsvoertuigen kende dan ook een terugval met maar liefst 65 procent.

In 2014 leverde Turbo’s Hoet 2.900 nieuwe trekkende bedrijfsvoertuigen, 13 procent minder dan in 2013. Die daling is volledig te wijten aan de terugval van de markt in Rusland en Wit-Rusland. De geconsolideerde omzet van de groep daalde van 405 naar 366 miljoen euro. De nettowinst, aandeel van de groep, viel terug van 5,6 miljoen euro naar 0,35 miljoen euro.

Voor 2015 verwacht Turbo’s Hoet een veel sterker jaar, vooral omdat het herstel in West-Europa zich doorzet. Dat toont zich voor Hoet vooral in Frankrijk en ook in Bulgarije. Een bijkomende uitdaging voor het bedrijf is het feit dat vrachtwagens steeds betrouwbaarder worden en steeds minder wisselstukken nodig hebben. En dat is precies een andere belangrijke activiteit van Turbo’s Hoet. De leasing activiteiten blijven dan weer zorgen voor een stabiele cash flow.