“Salvator Mundi” van (misschien) Leonardo Da Vinci: duurste schilderij ooit van 450 miljoen dollar

19 minuten heeft het geduurd, de veiling bij Christie’s in New York van het werk “Salvator Mundi”. Er waren drie bieders via de telefoon en twee bieders in de zaal. Het eindresultaat is verbluffend: 450 miljoen dollar, 400 miljoen dollar voor het schilderij plus commissiekosten. Het duurste schilderij dat ooit werd verkocht. En laat u verrassen: kenners twijfelen wel of dit werk echt van de hand van de meester Leonardo Da Vinci is terwijl experten zeggen dat het zwaar is beschadigd, onder meer omdat het gezicht te veel werd opgekuist. Het zal de Russische miljardair Dmitry E. Rybolovlev worst wezen. Hij is (bijna) een half miljard dollar rijker.



“Salvator Mundi” wordt ook wel de “mannelijke Mona Lisa” genoemd. Het is, of zou, het 16de schilderij zijn van Leonardo Da Vinci. En het is het enige werk dat nog in privé handen is en niet is toevertrouwd aan een museum. Het is ook voor het eerst dat Christie’s uit zijn rol stapte van discrete veilingmeester. De verkoop van het werk werd voorbereid met een heuse marketingcampagne. Het schilderij werd tentoon gesteld in Hong Kong, Londen, San Francisco en New York, goed voor in totaal 27.000 bezoekers.

En die strategie heeft gewerkt. Enige marketingsteun mocht ook wel. Experten zeggen dat het doek erg beschadigd is. Het zou onder meer te veel zijn gereinigd, van daar de witte schijn op het gezicht van christus. En Jacques Franck, de Leonardo kenner bij uitstek, hij zag de Mona Lisa zes keer uit haar kader gelicht, twijfelt er aan of het werk echt van de meester is.

Dmitry E. Rybolovlev ligt er nu niet meer wakker van. Deze miljardair en kunstverzamelaar werd genoemd in de Panama Papers wanneer bleek dat hij zijn verzameling oude meesterwerken via een Panamese offshore constructie uit de handen van zijn echtscheidende vrouw wou houden.

“Salvator Mundi” staat nu torenhoog bovenaan de lijst van duurste schilderijen ooit. Op nummer twee volgt Picasso met “Vrouwen uit Algiers”, goed voor 179 miljoen dollar. Wie het bijna half miljard op tafel legde, is niet bekend. Even werd gegokt op de Chinees Liu Yiqian, een vroegere taxichauffeur die miljardair is geworden. Maar die stuurde zelf al snel een tweet de wereld in: “Da Vinci’s Savior sold for 400 million USD, congratulations to the buyer. I feel kind of defeated right now.”