Sarens diept verlies verder uit

De groep Sarens, wereldwijd specialist in zware hefoperaties, zag haar verlies in 2016 oplopen tot 31 miljoen euro tegenover 18 miljoen in 2015. Negatieve factoren waren wisselkoersverliezen, belangrijke belastingreserves en een lage olieprijs die er voor zorgde dat een aantal grote projecten werden uit- of afgesteld. Sarens is voor meerderheid in handen van de gelijknamige familie uit Londerzeel. Het vermogen van de familie Sarens valt terug van 240 naar 208 miljoen euro.De groepsomzet van Sarens daalde van 593 naar 554 miljoen omzet. Daarmee ligt het bedrijf ver onder het recordjaar 2014 toen die omzet 637 miljoen euro bedroeg. Sarens zag vooral projecten wegvallen in de Australische, Zuid-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse markt. In Canada, Oost-Europa en het Midden Oosten werd een verdere groei genoteerd.

Vorig jaar 2016 besliste Sarens om een strategisch reallocatie van haar werkingsmiddelen (zowel materiaal als personeel) door te voeren in functie van toekomstige groeiverwachtingen per regio. Als gevolg daarvan werden een aantal kleinere entiteiten, zonder toekomstige rendementsverbeteringen, afgestoten. Die sanering kostte 10 miljoen euro.

De operationele cash flow daalde van 143 naar 101 miljoen euro. Maar na de verrekening van financiële kosten slaat die cash flow om naar een verlies voor belasting van 12 miljoen euro. Belastingen en belastingreserves duwen het verlies naar 31 miljoen euro.