Sarens incasseert 18 miljoen euro verlies

Sarens WIm
CEO Wim Sarens

De Sarens Group, specialist inzake het gebruik van zware kranen met hoofdzetel in Londerzeel, boekte over 2015 een netto verlies van 18 miljoen euro tegenover een winst van 12 miljoen het jaar voorheen. Oorzaak voor de rode cijfers zijn de lage olieprijs en verliezen op wisselkoersen. Veel grote projecten waarbij Sarens actief is, worden uitgesteld als gevolg van de lage olieprijs. En alsof dat alles nog niet genoeg is kijkt Sarens ook aan tegen een claim van de Belgische fiscus van 10,3 miljoen euro. Daarvoor werd al een reserve aangelegd van 7,5 miljoen euro. De zaak is vorig jaar ingeleid voor de rechtbank.



De omzet van Sarens valt terug van 637 naar 593 miljoen euro. 2014 was meteen ook de hoogste omzet uit de geschiedenis van het familiebedrijf. De operationele cash flow hield stand op 147 miljoen euro tegenover 143 miljoen in 2014. De financiële kosten stegen echter van 64 naar 110 miljoen euro.

Vooral de lage olieprijs speelt Sarens parten. Ongeveer één kwart van de wereldwijde omzet komt van grote aannemingswerken in de olie- en gassector. De lage olieprijs en de algemene onzekerheid op de energiemarkt dringen deze grote bestellingen terug. Sarens moet daardoor nieuwe markten zoeken in kleinere projecten maar daar is de lokale concurrentie veel groter.

Sarens is nog steeds in handen van de gelijknamige familie. In 2011 investeerde het Nederlandse fonds Waterland 100 miljoen euro in de versterking van het bedrijf.