Schadevergoeding Lernout & Hauspie: eerst telefoneren !

l-hMoest het niet zo triestig zijn, we zouden er kunnen om lachen. 15 jaar nadat het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie failliet werd verklaard, vat het Gentse Hof van beroep de procedure aan voor de schadevergoedingen. Alles samen zijn er 15.414 burgerlijke partijen, goed voor een claim van meer dan 300 miljoen euro. Maar veel uitzicht op een regeling op korte termijn is er nog niet. Ten vroegste in 2019 mag er een uitspraak worden verwacht.



De diensten van het Hof van beroep bereiden zich alvast voor. Van de 15.414 burgerlijke partijen zijn er 2.733 die zich niet laten vertegenwoordigen door een advocaat. In principe kunnen al die mensen samen zich op de eerste dag aandienen bij het Hof. En dat is niet de bedoeling. Er wordt een speciale infolijn geopend waarop de gedupeerden kunnen vernemen wanneer hun zaak aan de beurt is. Dat nummer is 09/234.44.25. Het is niet bekend of het nummer werkt met spraaktechnologie.

Het faillissement van Lernout en Hauspie dateert van 2001. De veroordeling van acht betrokkenen wegens onder meer valsheid in geschrifte dateert van zes jaar terug. In Gent is geen enkele rechtszaal groot genoeg om een dossier met deze omvang aan te kunnen. Het proces gaat nu door in de vroegere assisenzaal in het oude Gerechtsgebouw in het centrum van de stad.