(Scheidend) Koppel Thermote – Vanhalst bouwt nieuw iconisch hoofdkwartier in Waregem

Langs de E17 in Waregem, richting Gent, zijn de eerste zware kranen opgedoken. Hoogtewerkerspecialist TVH Equipment bouwt er een nieuw hoofdkwartier dat in het najaar van 2023 operationeel moet zijn. En dat gebouw moet iconisch worden, vooral door zijn 360° ronde vorm. Op het gelijkvloers komen 40 poorten waar machines in en uit kunnen rijden. Daarboven krijgt de verkoop en administratie zijn plaats. De plannen voor het ronde gebouw doen onvermijdelijk terugdenken aan het ook al iconische piramide gebouw dat aan de overkant van de snelweg werd gebouwd in opdracht van de textiel familie Devos. Ook opmerkelijk TVH Equipment is nog steeds voor gelijke delen in handen van de zussen Thermote en Pascal Vanhalst. Beide families kwamen recent overvloedig in het nieuw nadat ze uit elkaar gingen binnen de groep TVH.TVH Equipmant wil met het nieuwe gebouw als specialist voor verhuur, verkoop, opleiding en service al zijn Waregemse activiteiten centraliseren op één locatie. De site is nu al voorzien op toekomstige uitbreiding. Het ronde gebouw, ontworpen door Demo+ Architecten zal worden gerealiseerd door de aannemers Stadsbader en Willy Naessens Group. De constructie heeft bijna 40 poorten om het binnen- en buitenrijden van machines te vereenvoudigen. Centraal in het gebouw komt een binnentuin. De ringvorm van de kantoren met een binnenring in glas moet zorgen voor een maximaal visueel contact.

Het mag duidelijk zijn dat TVH Equipment via zijn externe uitstraling mee zijn positie wil versterken op de streng bevochten arbeidsmarkt. Het moet er uitdagend zijn om te werken, met andere woorden. Dat doet denken aan het piramide kantoor dat in 1985 werd gebouwd door de Wargemse broers Benoît en Bernard Devos aan de overkant van dezelfde snelweg. Het zette hun textielbedrijf Sofinal meteen op de kaart als visueel leider in zijn sector. Maar dat mocht echter niet baten, Sofinal ging ten onder aan diepgaande ruzies tussen beide broers. Ontslagen werknemers roddelden achteraf dat de piramide enkel diende om de broers, die helemaal bovenaan in de top kantoor hielden, beter te laten neerkijken op hun personeel. Letterlijk en figuurlijk. De piramide kwam terecht bij Omega Pharma toen nog in handen van Marc Coucke en wordt nu gebruikt als demogebouw van de specialist in vloerbedekking IVC.

TVH Equipment is op zich ook een verhaal. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verkoop en verhuur van tweedehands hoogtewerkers en is in feite de Belgische dochter van de internationale groep Mateco. Dat bedrijf kwam bij de splitsing van de familiale TVH aandeelhouders Thermote en Vanhalst volledig in handen van Pascal Vanhalst. TVH Equipment bleef als enige uitzondering voor gelijke delen in handen van beide historische aandeelhouders. Nog in 2019 keerde het bedrijf een dividend uit van 30 miljoen euro aan zijn Luxemburgse moederholding Quertus, voor gelijke delen in handen van beide families.