Schenkingsrechten drastisch verlaagd

20141030 Brussel, Belgie Annemie Turtelboom is een Vlaamse politica van Open Vld. Ze is de huidige Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie.
Minister van Begroting Annemie Turtelboom

Met ingang van 1 juli heeft de Vlaamse regering de schenkingsrechten op onroerende goederen verlaagd. Wie een energiebesparende renovatie uitvoert binnen de drie jaar geniet bovendien een extra verlaagd tarief. “Door lagere lasten zorgen we dat wie wil schenken, dat ook zal doen. Bovendien wordt wie kiest voor energie-efficiëntie beloond. Dit is een slimme maatregel: minder lasten voor de mensen en meer opbrengst voor de overheid,” zegt Vlaams Open-VLD begrotingsminister Annemie Turtelboom.



Door de hoge schenkingsrechten van vandaag vinden maar weinig schenkingen plaats. Een erfenis met betaling van successierechten was tot nu toe vaak voordeliger. De nieuwe regeling wil daar verandering in brengen. Als een tante een huis van 210.000 euro aan haar nichtje wil schenken, betaalde het nichtje tot nu toe 106.375 euro aan schenkingsrechten. Dat is meer dan de helft van de waarde van het huis. Vele oude huizen zijn zo slapend kapitaal, waar niets meer in wordt geïnvesteerd. Op basis van de nieuwe tarieven betaalt het nichtje 27.000 euro schenkingsrechten als ze geen energiebesparende renovatie uitvoert binnen de drie jaar. Doet ze dat wel betaalt ze 24.700 euro.