Sioen goed voor 27 % van AtSea

zeewierDe beursgenoteerde producent van technisch textiel Sioen zet een volgende stap op weg naar de uitbouw van een nieuwe activiteit, de productie van zeewier- en algenkwekerijen. Het pilootproject waarbij zeewier wordt gekweekt op specifiek technisch textiel is ingebracht in de nieuw opgerichte vennootschap AtSea Technologies. Dat betekent dat het piloot een stap dichter bij de commercialisering is gebracht. AtSea kreeg een kapitaal mee van 1,1 miljoen euro. Sioen controleert daarvan 27,3 procent.



Het pilootproject AtSea werd opgestart in 2015. Nu, twee jaar later, krijgt het een commerciële juridische vorm. Sioen gaat daarbij in zee met zes andere partners waaronder het bedrijf Devan uit Ronse en het Spaanse Filet Nova. Elk houden ze 27 procent aan. Daarnaast is nog een Marokkaans bedrijf betrokken bij het project en Patrice Vandendaele, CEO van AtSea.

Alle partners ondertekenden in 2015 een zogenaamd ‘joint venture agreement’. Dat hield onder meer de uitbouw in van een proefveld van 1 hectare voor de kust van Noorwegen. Het project genoot daarbij steun van Europa en het textiel innovatiecentrum Centexbel. AtSea heeft niet de intentie zelf zeewier te kweken maar wil wel sleutel-op-de-deur zeewierkwekerijen aanbieden. Zeewier is een duurzame en hernieuwbare bron voor voeding, als additief in dierenvoeding, voor de biochemie, biomaterialen en bio-energie, dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld soja, niet in concurrentie gaat met landbouwproducten voor menselijke voeding én zeer grote hoeveelheden CO2 absorbeert.