Sioen helpt zeewier kweken

zeewierSioen Industries, de beursgenoteerde producent van technisch textiel die wordt gecontroleerd door de gelijknamige familie Sioen, heeft in samenwerking met 6 Europese partners een eerste zeewier(proef)boerderij opgestart in Noorwegen. Deze maand werd de eerste hectare gezaaid. In mei 2016 zal deze geoogst worden en vanaf 2017 worden de eerste sleutel-op-de-deur zeewierfarms verkocht.De eerste zeewierfarm is opgestart in Solund, Noorwegen. Sioen ontwikkelde het geavanceerde textiel waarop het zeewier op heel grote schaal gekweekt kan worden. De eerste proefboerderij is bedoeld om de technologie verder te verfijnen zodat vanaf 2017 de eerste sleutel-op-de-deur zeewierboerderijen verkocht kunnen worden. Voor het zover is, wordt de kweek van zeewier de komende jaren stelselmatig opgedreven. In het onlangs gestarte seizoen 2015-2016 wordt 1 ha. zeewier gecultiveerd. In het winterseizoen 2016-2017 zal dit 4 ha. bedragen. Na deze testfase volgt de commercialisering van de instapklare zeewierfarms. Verschillende bedrijven toonden reeds interesse.

Het zeewier wordt gekweekt op lange stroken geavanceerd textiel dat bezaaid wordt met jonge planten. Het systeem wordt vervolgens naar een diepte van 2 m gebracht waar de planten uitgroeien tot 1-2 m lengte. In het voorjaar worden ze machinaal geoogst en kunnen ze in andere toepassingen verwerkt worden.

Zeewier biedt enorm veel mogelijkheden. Vandaag wordt het al veelvuldig gebruikt in de voedingssector (bv. verdikkingsmiddel in yoghurt en ijs), in dierenvoeding en in cosmetische en personal care-producten. Ook in de nutraceutische en farmaceutische sector kent het verschillende toepassingen. In de toekomst zal zeewier alleen maar aan belang winnen. Nieuwe toepassingsgebieden zijn biomaterialen, biochemicaliën en bio-energie.