Solvay vereenvoudigt structuur stroomafwaarts

solvayDe chemie multinational Solvay, mee in handen van de families Janssen en Boël, heeft haar dochter Financière Solvay gefusioneerd met Solvay Participations Belgique. Daarmee houdt Financière Solvay meteen op te bestaan. De operatie kadert in het zogenaamde LER-programma dat Solvay doorvoert en dat moet leiden tot een lichtere groepsstructuur van de multinational.Solvay werkt momenteel een belangrijk transformatieproces af waarbij de groep zich sterker profileert als gediversifieerde speciaalchemiegroep. Daarbij werd ook fors gedesinvesteerd, onder meer in de productie van PVC in Europa en Brazilië. Financière Solvay hield precies een aantal participaties aan in die sector. Die participaties werden de voorbije maanden en jaren van de hand gedaan.

In datzelfde kader werd ook de verkoop bekend van de Thaise Solvay-dochter Vinythai aan het Japanse Asahi Glass. Solvay controleerde 59 procent van de tweede grootste pvc-producent van Thailand. Het bedrijf haalde in 2015 een omzet van 430 miljoen euro. Vinythai was ook de springplank voor Solvay naar China. Solvay investeerde er in 2014 155 miljoen in een nieuwe fabriek voor epichloorhydrine, wat gebruikt wordt voor roestvrije deklagen.

Nog deze week verkocht Solvay nog zijn dochter Acetow, een producent van van vezels voor sigarettenfilters, voor 1 miljard euro aan de investeringsmaatschappij Blackstone. Solvay boekte daarbij een meerwaarde van 150 miljoen euro. Ook de verkoop van Vinythai moet winst opleveren voor de Belgische multinational.