Spelersmakelaar Dejan Veljkovic wordt spijtoptant: normenloosheid was de norm

Dejan Veljkovic

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic, spilfiguur in het lopende onderzoek naar het voetbalschandaal, heeft een deal gesloten met het gerecht. De Servische makelaar wordt verdacht van fraude en matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen in eerste klasse. Veljkovic heeft zich ertoe verbonden om uitgebreide verklaringen af te leggen. Hij zal niet alleen zijn eigen activiteiten als makelaar in binnen- en buitenland toelichten, maar hij zal ook een boekje opendoen over de rol van de voetbalclubs, de andere makelaars, de spelers en eventueel ook over de rol van de journalisten, indien dat gevraagd wordt. In ruil krijgt hij een aanzienlijke strafvermindering. De verklaringen van Velkjovic zullen alvast tegen KV Mechelen worden gebruikt. Die ploeg gebruikte de makelaar om matchen te fixen.

“Velkjovic heeft bijzonder geleden onder het feit dat hij aangehouden werd.” zegt zijn advocaat Kris Luyckx “Hij heeft vrij snel inzicht gekregen in wat er allemaal mis is gegaan in het verleden. Hij was als makelaar werkzaam in een sector waar normenloosheid de norm was en hij heeft ook ingezien dat hij niet terug kon naar die wereld.” Hij vroeg en kreeg het statuut van spijtoptant. Dat kan op basis van een nieuwe wet die in augustus dit jaar van kracht werd. Volgens Luyckx zou het openbaar ministerie maximum vijf jaar cel eisen, volledig met uitstel behalve met de weken die Veljkovic nu al in voorhechtenis zat, ook 80.000 euro boete, volledig met uitstel, en zal zijn illegaal verkregen vermogen verbeurd verklaard worden. Dejan Veljkovic zal dus buiten de gevangenis blijven. (Lees verder onder de foto)Mogi Bayat

Mogi Bayat lijkt gepakt in snelheid door Velkjovic

Jean-Philippe Mayence, één van de advocaten van spelersmakelaar Mogi Bayat, de tweede spilfiguur in het onderzoek, is sterk ontstemd met die gang van zaken. “De deal tussen het federaal parket en Dejan Veljkovic is gewoonweg hallucinant”, zegt Mayence aan La Dernière Heure. “Kijk, wij hebben het spel eerlijk gespeeld en nooit uitgebreide verklaringen gedaan over de rol van Mogi in dit verhaal en wat hij al verklaard heeft”, zegt Mayence. “Die eerlijkheid lijkt vandaag in ons nadeel uit te draaien. We worden van alle kanten aangevallen. Door Roland Duchâtelet en door journalisten die geen goede band hadden met Bayat en nu allerlei zaken verspreiden die het vermoeden van onschuld schaden. Het is gewoonweg schandalig hoe er een heksenjacht gestart is tegen iemand die zich niet kan verdedigen en tegen iemand waarvoor iedereen de afgelopen jaren een diepe buiging maakte, omdat hij de enige was die sportieve problemen kon oplossen. De transfers die hij geregeld kreeg, hebben de Belgische clubs meer dan 200 miljoen euro opgeleverd.”

De advocaat van Bayat komt ook nog eens terug op de in beslag genomen horlogedoosjes. “Ik stel vast dat we 40 dagen verder zijn en dat er nog geen enkele vraag gesteld werd aan mijn cliënt over een horlogedoosje of een horloge. Maar het was wel één van de focuspunten van het federaal parket tijdens hun persconferentie, die nota bene doorging op een moment dat Bayat nog niet eens ondervraagd was.” Bij de arrestatie van de makelaar werd volgens Mayence ook onnodig beroep gedaan op ‘speciale eenheden’. “Het gerecht beweert dat ze vreesden dat mijn cliënt zich zou verstoppen in een ‘safe room’ in zijn huis, maar die heeft hij niet eens”, klinkt het. “De vorige eigenaar had een soort van atoomkelder gebouwd, maar zodra onze cliënt de woning kocht, heeft hij die ruimte omgebouwd tot speelkamer voor zijn kinderen.” Voor Mayence is de maat intussen vol. “Wie mijn cliënt nu nog aanvalt met leugens, mag zich aan een reactie verwachten”, waarschuwt hij. “Wij zwijgen ook niet meer.”