“Square des Milliardaires” (4): de buitenlanders en diplomatie

De NAVO is met de residentie van de secretaris-generaal één van de vaste ankerpunten in de “Square des Milliardaires”, de enige afgesloten en private straat in Brussel. Zogenaamde “gated streets” zijn een alledaags gegeven in grootsteden zoals Londen en Parijs. Niet in Brussel dus. Het beveiligde karakter van de Square maakt ze tot een geliefkoosde plek van ambassadeurs die veiligheid zoeken, zoals de Australische ambassadeur, en van vermogende mensen op zoek naar privacy. Vandaag stellen we u enkele opmerkelijke buitenlanders voor, volgend weekend zijn de Belgische bewoners aan de beurt.De NAVO

Jens Stoltenberg, NAVO secretaris-generaal

Eén van figuurlijk zwaarste bewoners van de “Square des Milliardairs” is Jens Stoltenberg, de Noorse ex-premier en nu secretaris-generaal van de NAVO, het militaire bondgenootschap van het westen. In de Square is de NAVO eigenaar van het grootste individuele pand. Stoltenberg heeft zijn kabinet in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Evere waar ook de meer dan 20 NAVO-ambassadeurs huizen. Maar zijn private residentie is in de “Square des Milliardaires”. Hij woont er samen met vier van zijn belangrijkste medewerkers. De woning bestaat uit meer dan 20 slaapkamers. Ze is zoals is te verwachten volledig afgeschermd en voorzien van camerabewaking. Voor de andere bewoners van de straat is de aanwezigheid van de NAVO een belangrijke referentie. Ze gaan er van uit dat de veiligheid van de straat daarmee is gegarandeerd. De NAVO vertegenwoordiging weegt dan ook zwaar door wanneer beslissingen moeten worden genomen over de veiligheid van de straat. Zo was het de NAVO die er enkele jaren terug fors op aandrong dat het hekken altijd gesloten zou blijven. Toen werd het enkel ’s nachts dicht gezet.

Paloma Picasso

Anne Paloma Ruiz-Picasso y Gilot is haar volledige naam. Maar de nu 68-jarige Spaans-Franse zakenvrouw is beter bekend als Paloma Picasso. Ze maakte faam met haar sieradencollecties die ze ontwierp voor Tiffany’s en het naar haar genoemd parfum, dat ze ook zelf ontworpen heeft. Paloma is de dochter van de Franse kunstschilderes Françoise Gilot en de Spaanse schilder Pablo Picasso. Paloma is Spaans voor “duif”. In de schilderijen van haar vader is Paloma onder meer te zien in “Paloma with an Orange” en “Paloma in Blue”.

Paloma Picasso heeft een voorkeur voor de kleur rood sedert ze op haar zesde haar eerste rode lippenstift gebruikte. In 1973 speelde ze als Gravin Erzsébet Báthory een rol in de erotische film “Immoral Tales” van de Poolse filmmaker Walerian Borowczyk. Het bleef bij die ene filmrol waarbij ze trouwens geprezen werd voor haar uitzonderlijke schoonheid. Haar huwelijk met de schrijver Rafael Lopez-Cambil liep op de klippen en ze hertrouwde met de arts Eric Thévenet. Het koppel woont onder meer in Zwitserland en Marrakech en bezit dus ook een appartement in de Square des Milliardaires.

Roland Agambire

Roland Agambire is de derde rijkste inwoner van het Afrikaanse land Ghana en daarmee meteen één van de rijkste Afrikanen. Zijn vermogen wordt geschat op 1,1 miljard dollar. In 2001 ging Agambire van start met een winkel die gsm-toestellen herstelde. Van daaruit groeide een ICT bedrijf en nog later werd Agambire zelf een telecomspeler die met zijn bedrijf Rig Communications actief is over heel Afrika. Agam Holdings overkoepelt dan weer 11 ICT bedrijven van Agambire die de hoofdzetel van zijn activiteiten ondertussen heeft verlegd naar Dubaï. Daarmee is hij één van de weinige Afrikaanse bedrijven die actief is in die snel groeiende regio. Zijn verhuis naar Dubaï viel blijkbaar niet in goede aarde bij de Ghanese regering. Die beticht Agambire er nu van een belangrijk bedrag aan belastingen te hebben ontdoken. Eén van zijn kantoorgebouwen in Ghana werd daarop verzegeld en in beslag genomen. Wanneer Agambire naar Europa komt, kan hij verblijven in zijn appartement in de “Square des Milliardaires”.

Paolo en Mimo Vedovi

Mimo Vedovi

Paolo en Mimo Vedovi zijn eigenaar van de Vedovi Gallery aan de Brusselse Waterloosesteenweg, aanpalend aan de Louizalaan. Hun galerij is een referentie in de hedendaagse internationale kunstwereld. Ze hebben werken in portefeuille van grote namen zoals Picasso, Magritte, Rothko en Keith Haring.

Mimo Vedovi studeerde kunst in Engeland. In 1985 deed hij zijn eerste ervaring op in het internationale veilinghuis Sotheby’s in Londen. Na amper één jaar Sotheby’s werd hij gevraagd om de prestigieuze Odermatt-Cazeau Gallery in Parijs te beheren. Daar bleef hij vijf jaar. Zijn grote droom realiseerde hij echter samen met zijn broer in Brussel, zijn eigen Vedovi Gallery.

Volgend weekend: de Belgische bewoners van de “Square des Milliardaires”