SRIW: Waalse overheidsfinanciering op recordhoogte

Van alle overheidsvehikels waarmee de Waalse politiek tussenkomst in het economisch leven, is de SRIW de belangrijkste. Over 2017 kwam de publieke overheidsholding tussen in 106 bedrijven waarvan 44 nieuwe dossiers, goed voor een globaal bedrag van 213 miljoen euro. Dit zijn meteen recordcijfers. In 2016 ging het nog om 166 miljoen investeringen. Ook de winst boekte af op een recordhoogte van 105 miljoen euro. De SRIW keert daarvan 30 miljoen euro dividend uit aan zijn aandeelhouder, het Waals gewest. Dit jaar mikt de holding op 150 miljoen euro investeringen waarvan al 50 miljoen is gerealiseerd.



De cijfers van de SRIW zijn sterk beïnvloed door de verkoop vorig jaar van het Waalse farmabedrijf Ogeda voor 800 miljoen euro. Dat bracht voor de financieringsmaatschappij 63 miljoen meerwaarde op. Aan de andere kant was er een kapitaalverhoging van 85 miljoen euro bij Sonaca, de bouwer van vliegtuigonderdelen. Dat maakte het mogelijk dat Sonaca het Amerikaanse bedrijf LMI overnam.

De cijfers bewijzen nogmaals de interventionistische strategie van de Waalse politiek. Die strategie kwam ook ter sprake in een interview van L’Echo met Christiaan Boas, de man die zijn bedrijf Sabca voor een half miljard euro verkocht aan de Amerikanen. Sabca en Sonaca zijn eigenlijk collega-concurrenten. Waarom kwam het nooit tot een fusie, wou de krant weten. “Sonaca heeft een heel ander aandeelhoudersmodel, aldus Boas. Daar is sprake van de Waalse overheid als eigenaar. Ik weet niet wat haar langetermijnstrategie voor het bedrijf is. Mensen die de sector niet van nabij kennen, kunnen zich afvragen waarom beide bedrijven elkaar niet gevonden hebben. Door het verschil in aandeelhouderschap konden we niet om de tafel zitten en praten over fusies of overnames. Ik zeg niet dat er nooit aftastende gesprekken waren. Maar dat was lang geleden.”