Stad Oostende zet Thermae Palace te koop

Thermae PalaceDe Stad Oostende gaat de gerenommeerde Koninklijke Gaanderijen en het aanpalende Thermae Palace Hotel te koop zetten. Ze doet dat samen met de Vlaamse regering. Die laatste garandeert minstens 10 miljoen euro voor de restauratie van het complex. In ruil krijgt ze de opbrengst van de verkoop. SP.a burgemeester Johan Vande Lanotte wil wel dat het geheel zijn historische grandeur terugkrijgt.



Het iconisch project werd gisteren met de nodige moeilijkheden goedgekeurd door de Oostendse gemeenteraad. Twee leden van de meerderheid stemden tegen. Ze zijn van mening dat Oostende eigenaar moet blijven, samen met de Vlaamse gemeenschap. Vande Lanotte wil echter dat het hotel terug zijn iconische waarde krijgt, een dure operatie die niet haalbaar is voor de stad. Hij wil dat op de gelijkvloerse verdieping alle ruimtes teruggebracht worden naar hun oorspronkelijke, historische staat. De extra verdieping aan de oostzijde en de keuken aan de westzijde worden uitgebroken. De toegang tot het Thermae Palace Hotel wordt opnieuw zichtbaar vanop de Zeedijk.

Volgens het restauratiedossier moet ook het zwembad terug in gebruik worden genomen. “De restauratie van de zwembadruimte zal hoofdzakelijk bestaan uit het verwijderen van oude, storende verflagen en bekleding met tapijt. Daarbij zullen de gietijzeren balustrades op de eerste verdieping behouden en hersteld worden, net als het daklicht. De inkom van het zwembad is authentiek en moet gerestaureerd worden”, zegt Vande Lanotte.

De omgeving ten slotte zal volgens het originele uitzicht opnieuw aangelegd worden. Bedoeling is om de parkeerplaatsen ondergronds te realiseren. De volledige kostprijs van dit project bedraagt volgens een eerste raming 40 miljoen euro. Het geheel moet in 2020 operationeel zijn. Huidige uitbater Mark Van Moerkerke is geïnteresseerd. Voor de verbreking van het huurcontract zou hij een schadevergoeding ontvangen van 8 miljoen euro.