STARTUP: Limburgse Fibricheck breekt door in de Verenigde Staten

Bieke Van Gorp, COO en co-oprichter van Fibricheck

Hou uw vinger 60 seconden op de camera van uw smartphone en een software applicatie zal u zeggen of uw hart mogelijk ritmestoornissen zal vertonen. Dat is in essentie de app die de Limburgse startup Fibricheck op de markt heeft gebracht. Fibricheck kreeg nu toestemming van het Amerikaanse controle orgaan FDA (Food and Drugs Administration) om de applicatie ook in de VS te commercialiseren. Een opmerkelijke doorbraak.

FibriCheck is opgericht in 2014 en kreeg twee jaar geleden al goedkeuring om in Europa op de markt te komen. Met het groen licht van de FDA kan nu ook de Amerikaanse markt worden betreden. Het is voor het eerst dat de FDA een medische app voor hartritmestoornissen goedkeurt, aldus het jonge bedrijf.



Wie de technologie van Fibricheck wellicht nog het dichtst benadert, is computerproducent Apple. Die kreeg van de FDA toestemming om een elektrocardiogram te installeren op hun Apple Watch. Toch ziet Bieke Van Gorp, co-oprichter van Fibricheck, de introductie van zo’n cardiotoepassing bij Apple niet als een bedreiging: “Het opent de markt. Iedereen zal nu begrijpen waarom wat wij doen belangrijk is. De smartwatch is nog niet zo wijdverspreid, maar we verwachten dat daar verandering in komt. Met een smartwatch kun je het hartritme aan de pols continu monitoren. Apple heeft 17 procent van de markt in handen, het grootste deel van de markt moet dus nog bewegen, maar de marketingmachine zet kritische stemmen in de medische wereld op het juiste spoor.” zo zei daarover vorig maand in het blad Trends.