Stefaan Missinne over Giovanni da Verrazzano, de man die 500 jaar terug New York ontdekte

Stefaan Missinne met de da Vinci Globe. (Foto: Malta Courrier)

De stad New York viert morgen 17 april als Giovanni da Verrazzano dag. Meteen wordt daarmee eer betoond aan de ontdekkingsreiziger die de eerste Europeaan werd die op 17 april 1524 een onbekende baai binnenzeilde van wat later bekend zou worden als de baai van New York, dit jaar precies 500 jaar geleden. De figuur Giovanni da Verrazzano stond decennia lang in de schaduw van onder meer Christopher Columbus, maar dat is niet zo als het afhangt van de Vlaamse professor Stefaan Missinne. Missinne, geboren in België in 1960, leeft al vele jaren in Oostenrijk en hij publiceerde vorig maand zijn boek “Leonardo da Vinci and Verrazzano’s Royal Discovery of New York (1524-2024)”. Prof. Missinne kwam eerder in het nieuws als de ontdekker van de da Vinci Globe, de oudste wereldbol uit 1504 die voor de eerste keer de nieuwe wereld toont. In zijn jongste boek gepubliceerd op 14 maart 2024 toont hij voor het eerst een brug tussen da Vinci en Verrazzano aan. Hij ontdekte daarbij een aantal nieuwe aspecten in Verrazzano´s reisverslag van 8 juli 1524.“Giovanni da Verrazzano is een belangrijke Italiaanse navigator die dreigde door de tijd vergeten te worden. Tijdens zijn epische reis 500 jaar geleden verwarde hij de binnenwateren van Pamlico Sound met een open zeestraat die naar het Verre Oosten leidde, maar dat doet niets af aan zijn belang in de geschiedenis van ontdekkingen.”, zo zegt Missinne. “Interessant genoeg is het blijkbaar niemand opgevallen dat het familiewapen van deze Toscaan de Mariaanse achtpuntige ster is. Het viel me op tijdens een bezoek aan het kasteel van Verrazzano, waar ik een 2023 een voordracht gevraagd werd te houden, omdat het daar aan de buitenmuur hangt. Op een moderne versie is het gecombineerd met de Franse lelie omdat de Italiaan in dienst was van de koning van Frankrijk. Het is deze Italiaanse ontdekkingsreiziger die dit jaar wordt herdacht, omdat hij als eerste in de vroegmoderne geschiedenis het leven in de Nieuwe Wereld aan de Amerikaanse oostkust ontdekte.”

Da Verrazzano kwam uit Greve, een dorpje in de Chianti wijnstreek in Toscane. Zijn originele reisverslag dat bewaard is gebleven, illustreert op unieke wijze het vroegste gedetailleerde contact met inheemse Noord-Amerikanen tijdens zijn meer dan tien landingen aan de Amerikaanse oostkust. De inboorlingen die Verrazzano van zuid naar noord lijkt te zijn tegengekomen waren onder andere de Waccamaw en Pee Dee, de Cape Fear, Algonquians, Lenni Lenape en de Narrangansett. De reis van Verrazzano in 1524 maakte voor het eerst duidelijk dat er een verband bestond tussen de Engelse en Portugese ontdekkingen in het noorden (Newfoundland) en die van de Spanjaarden in het Caraïbisch gebied.

Volgens Missinne was Verrazzano een ruimdenkende humanist. Hij kan in dezelfde rangen worden gezien als andere Italiaanse landgenoten die bekend staan als ontdekkingsreizigers, zoals Columbus, Vespucci en Caboto. New York is de man echter niet vergeten. De hangbrug over de Narrows in New York werd geopend in 1964 en genoemd naar Giovanni da Verrazzano. Een nieuwe RAI dokumentaire met de titel “Giovanni Da Verrazzano: From the Renaissance to New York City” van de producent Alan Friedman met in de hoofdrol als Verrazzano de neef van Bud Spencer verschijnt in premiere in Paley Center in New York op 17 april. (Lees verder onder de foto)

Het standbeeld van da Verrazzano in Greve, Italië. (Foto: Louis-garden, Wikipedia)

In zijn boek toont Missinne aan dat Leonardo en Verrazzano bekend waren met dezelfde leden van zeer machtige Franse families en dat Leonardo Verrazzano heeft beïnvloed. Beiden Toscanen werkten voor dezelfde koninklijke opdrachtgever, koning François I van Frankrijk, en beiden hadden contacten met andere leden van de koninklijke familie, waaronder de zeer dominante moeder van de koning, Louise van Savoye. Bovendien maakten Leonardo en Verrazzano deel uit van een groot netwerk en deelden ze zelfs dezelfde Italiaanse kennissen, waaronder veel Toscanen en andere Italianen die in ballingschap in Frankrijk leefden. Dit waren onder andere leden van de Medici, Gondi, Ridolfi, Rucellai, Rustici, Pallavicino, Benci en Giovio families. Met de hulp van professor Laura Cassi uit Firenze ontdekte Missinne dat de families Vinci en Verrazzano buren waren die in de drukke Via Ghibellina in Firenze woonden. Ze deelden zelfs de Florentijnse vaandel van de Santa Croce.

Missinne is thuis in deze historische wereld. In 2012 ontdekte hij Leonardo da Vinci’s iconische globe uit 1504 in Londen tijdens een beurs in de ruimtes van de de Royal Geographical Society. Het toonde aan dat Leonardo niet alleen wist dat de nieuwe wereld was ontdekt. Hij was zelfs de eerste die er een wereldbol van maakte. Hiervoor gebruikte de Italiaanse renaissancekunstenaar twee onderste schalen van twee struisvogeleieren. Deze eieren waren afkomstig van struisvogels uit de tuin van het kasteel van Pavia. Deze unieke globe is de oudste globe in de geschiedenis waarop de namen van vele landen zijn gegraveerd, waaronder Brazilië, Judea, China en Duitsland. Missinne schreef het wetenschappelijk onderzoek neer in het 2018 boek “The da Vinci Globe” gepubliceerd bij Cambridge Scholars Publishing.

Bestel hier het boek van Stefaan Missinne