Steven Lismont incasseert 11 miljoen euro op verkoop CarsOnTheWeb

Steven Lismont

De Amerikaanse internetdistributeur KAR Auction Services legt 91 miljoen euro cash op tafel om 100 % te verwerven van zijn Belgische concurrent CarsOnTheWeb. Dat bedrijf werd 14 jaar terug opgericht door Steven Lismont, toen nog een gewone verkoper van tweedehandswagens. Met CarsOnTheWeb stapte Lismont in de ‘remarketing’ van personenwagens, de discrete aan- en verkoop via internet van nieuwe en afgewerkte leasingwagens tussen professionelen. Op vandaag controleert hij nog 12 % van het bedrijf, goed voor net geen 11 miljoen euro. Indien zijn bedrijf de komende jaren de gestelde cijfers realiseert kan hij nog eens 8 miljoen extra cashen.

Dat de hele autosector volop in transitie is, mag duidelijk zijn. Dat geldt ook voor de distributie en verkoop van personenwagens. De onafhankelijke groothandelaar CarsOnTheWeb organiseert professionele veilingen, waarbij vooral wagens van leasingbedrijven die einde contract zijn, maar ook andere voertuigen, van eigenaar veranderen. De verkopers zijn leasingmaatschappijen, autoverhuurders, vlooteigenaars en handelaars. De kopers, vooral in Oost-Europa, zijn professionele dealers. Ze zitten in meer dan 50 landen en zijn met ruim 40.000, zo weet de Tijd.CarsOnTheWeb is marktleider in België. Het verhandelde vorig jaar 42.000 wagens, goed voor bijna 400 miljoen euro omzet. Voor dit jaar wordt gemikt op 70.000 verkochte wagens en een omzet van 565 miljoen euro. Koper KAR Auction Services staat voor 5,5 miljoen verkochte wagens verhandelde, goed voor ruim 40 miljard dollar marktwaarde.

Twee jaar terug legde de Nederlandse investeringsmaatschappijen Vortex Capital Partners en ABN AMRO Participaties 13 miljoen euro op tafel voor een meerderheid in het Belgische bedrijf. Nu twee jaar later, doen die dus gouden zaken. De Amerikanen leggen 91 miljoen euro op tafel voor 100 % van de aandelen. Daarbij kan nog eens 65 miljoen euro komen wanneer de geprojecteerde doelstellingen worden gehaald.

Steven Lismont en het management blijven aan boord. Lismont is ook nog aandeelhouder van de autohandelaar Carconnex. Die staat voor een omzet van 227 miljoen euro. Samen met de ex-wielrenner Tom Boonen en Joeri Vanhumbeeck richtte hij ook IconicCars op, een handelaar in exclusieve luxewagens.