Stichting “Cardinal Monsengwo”: discreet Vlaams mecenaat

Mark Leysen in de zakenclub De Warande waarvan hij voorzitter is.

Katrin Leysen is benoemd tot bestuurder van de private stichting “Cardinal Monsengwo”. Die stichting is in 2011 mee opgericht door de discrete verzekeringsondernemer Mark Leysen, vader van Katrin, en Laurent Monsengwo. Die laatste was kort daarvoor, eind 2010, gewijd als aartbisschop van Congo. De stichting heeft tot doel straatkinderen in Kinshasa te helpen. Het is een voorbeeld van discreet Vlaams mecenaat.De familie Leysen leerde Laurent Monsengwo 50 jaar terug kennen wanneer hij doctoreerde in Rome aan het Bijbelinstituut. “Hij is ondertussen meer dan een vriend geworden, werkelijk een stuk van de familie.” zei Mark Leysen daarover in één van zijn uitzonderlijke interviews.

Bedoeling is dat de stichting jaarlijks 500.000 euro ophaalt, onder meer via de organisatie van een eigen benefietconcert. Met de fondsen moeten om en bij 1.300 straatkinderen tussen zes en achttien jaar worden begeleid, waarvan twee derde meisjes. In acht geselecteerde opvangcentra krijgen de straatkinderen zowel medische en logistieke basiszorg als sociaalaffectieve ondersteuning. In de Congolese hoofdstad leven ongeveer 40.000 straatkinderen.

Naast bestuurder in het familiaal verzekeringsbedrijf is Mark Leysen onder meer voorzitter van de zakenclub De Warande en aandeelhouder van de groep Econopolis.