Studio 100: liever Poupehan dan sociale verkiezingen

K3 Rodania

Na de uitzendgroep Accent laat ook de Vlaamse entertainmentgroep Studio 100 weten dat ze geen sociale verkiezingen organiseert. “Al sedert ons ontstaan, in 1996, hebben wij ons eigen overleg”, zegt CEO en groot aandeelhouder Hans Bourlon in de krant de Tijd. “De mensen op de werkvloer kiezen op hun afdeling een vertegenwoordiger. We zitten regelmatig samen om te overleggen. Zowel over de praktische problemen, zoals de verwarming, de airco of het eten, als over de strategische beslissingen. Dat functioneert op zijn eigenzinnige manier.”Het is Hans Bourlon niet te doen om het al dan niet omzeilen van de wet of een andere principiële stelling. Het is gewoon een vaststelling. “We staan de vakbondswerking niet in de weg, maar er zijn hier eenvoudigweg geen kandidaten voor de sociale verkiezingen omdat we al een andere manier van overleg hebben. De sociale verkiezingen zijn bij ons overbodig.” Er is wel één uitzondering binnen de groep: na de overname van het pretpark Meli is er in Plopsaland wel een vakbondsvertegenwoordiging.

In de krant geeft Bourlon nog een inside joke mee. Hij bedacht zelf de naam van het intern overlegorgaan: Poupehan. De naam verwijst naar het geheim overleg in de periode 1982 tot 1987 in de Ardeense chalet van de toenmalige gouverneur van de Nationale Bank Fons Verplaetse. Die nodigde op een barbecue een aantal exclusieve gasten uit, allen van christen-democratische afkomst: premier Wilfried Martens, vakbondsleider Jef Houthuys en bankier Hubert Detremmerie. Met zijn vieren organiseerden ze de devaluatie van de Belgische frank, wellicht één van de meest ingrijpende economische beslissingen uit de tweede helft van de vorige eeuw.

“Intussen heet het gewoon ‘bedrijfscomité’, denk ik”, concludeert Bourlon. “Maar alles kan er nog steeds worden besproken. Van de problemen op de vloer tot de strategische keuzes waar de groep voor staat.”