Superdividend van 25 miljoen voor familie Macharis

Macharis
Pierre Macharis

De Oost-Vlaamse familie Macharis keert zichzelf via haar bedrijf VPK Packaging over 2015 een dividend uit van 25 miljoen euro. In 2014 was dat nog 15 miljoen euro. Macharis kan opnieuw terugblikken op een sterk jaar 2015, ondersteund door een stevige vraag uit China en Oost-Europa en door de groei van e-commerce en daaraan gekoppeld meer verpakkingen voor verzendingen. Het vermogen van de familie stijgt door tot 613 miljoen euro, goed voor een sprong van de 36ste naar de 31ste plaats in onze ranglijst. De familie kocht het bedrijf in 2012 weg van de Brusselse beurs.



VPK Packaging is een geïntegreerde Europese verpakkingsgroep met 40 productie vestigingen verspreid over 13 Europese landen, met een jaarlijkse omzet van meer dan 800 miljoen euro en een tewerkstelling van meer dan 4.000 personen. VPK Packaging produceert innovatieve, beschermende verpakkingen in golfkarton en massief karton. Eind januari 2015 zette de groep haar eerste stappen in de Verenigde Staten met de oprichting van Corex US in Stevenspoint (Wisconsin). Het nieuwe filiaal zal tegemoet komen aan de lokale vraag naar hulzen voor de folie- en papierindustrie. In het golfkarton segment werd de consolidatiekring in 2015 uitgebreid met twee nieuwe bedrijven, één in Ierland en één in Courcelles nabij Charleroi. In Ierland gaat het om de overname van ICS Europacks Limited, een golfkartonfabrikant gevestigd in Limerick. Ook in maart 2015 startte VPK een nieuwe dochteronderneming in Courcelles, Cartonneries de Wallonie. De eerste site van de groep in het zuidelijke deel van België werd opgericht om te voldoen aan de toenemende vraag naar golfkarton verpakkingen met korte levertermijn.

Ook voor dit jaar is de groep niet pessimistisch. Zo kijkt de vraag naar oud papier bijvoorbeeld aan tegen een structureel verhoogde vraag voor de komende jaren, gezien de aanhoudend sterke importvraag vanuit China, alsook omwille van de sterk gegroeide vraag vanuit Centraal- en Oost-Europa als gevolg van de bijkomende productiecapaciteiten voor gerecycleerd papier geïnstalleerd in de voorbije jaren. Een evolutie die men binnen de sector op korte termijn niet ziet verdwijnen.