NIEUW – Superdividend voor Eddy Van Belle (die een museum koopt)

Eddy Van Belle

De groep Puratos bereikte over 2017 een groepsomzet van 1,871 miljard euro tegenover 1,680 miljard in 2016. De cash flow blijft stabiel op 206 miljoen euro. Hogere belastingen en financiële kosten duwen de netto winst naar omlaag van 56 naar 46 miljoen euro. De groep keert een dividend uit van 20 miljoen euro tegenover 18 miljoen in 2016. De wereldleider Puratos, in handen van de families Van Belle en Demanet, is specialist in toelevering aan bakkerijen en chocoladeverwerking. Puratos voorzitter Eddy Van Belle legt zich meer en meer op die laatste activiteit toe, onder meer met de creatie van Choco-Story Musea. In dat kader kocht hij enkele weken terug het wassenbeeldenmuseum Grévin in Praag over. Bedoeling is het om te bouwen tot een nieuw museum waarin Belgische chocolade centraal staat.



In de Tsjechische hoofdstad baat Van Belle al tien jaar een zaak uit op een honderdtal meter van Grévin. Dat filiaal van het Parijse Musée Grévin werd in 2014 geopend maar is verlieslatend. Het kondigde op 6 maart van dit jaar zijn sluiting aan. Van Belle kocht het gebouw van 3.500 m² daarop over van de groep Compagnie des Alpes.

Grévin zal nu een grote transformatie ondergaan en tegen het einde van het jaar de deuren weer openen, maar dan als een museum ter ere van de in het bijzonder Belgische chocolade. Sinds de opening van het eerste chocolademuseum van Puratos, het Choco-Storymuseum in Brugge, zijn gelijkaardige projecten ontwikkeld in Brussel, Parijs, Praag, New York en Mexico, waar vier nieuwe projecten in de steigers staan. Eddy Van Belle en zijn twee zonen zijn daarmee de facto ambassadeurs van Belgische kunde en traditie.