Superdividend voor de familie Claeys

De familie Leo Claeys keert zichzelf via haar holding Cennini een dividend uit van 49 miljoen euro. Dat dividend kadert in een kapitaalvermindering van de holding met vernietiging van aandelen voor een gelijke waarde. Het geheel volgt op een boekjaar dat werd verlengd tot midden vorig jaar. In een korte reactie zegt Joris Claeys dat de huidige operatie een puur intern karakter heeft en geen voorbode is van een bredere herstructurering of kapitaaloperatie bij de familie. “We blijven wel even ambitieus.” aldus Joris Claeys.Het fortuin van de familie Claeys werd verankerd door grootvader Louis Claeys. Die brengt in 1952 de eerste zelfrijdende maaidorser, de “Claeys MZ” op de Europese markt. Het succes was aanzienlijk en Claeys groeit uit tot een van de grootste producenten van maaidorsers in Europa. Op haar toppunt worden in de fabriek in Zedelgem 41 maaidorsers per dag geproduceerd. In 1964 verkoopt Louis Claeys het bedrijf aan de Amerikaanse multinational Sperry Rand Corporation.

Zoon Leo Claeys is gehuwd met een zus van Roularta-baas Rik De Nolf. Leo Claeys wordt gedelegeerd bestuurder van de uitgeverij. In 2002 trekt hij zich terug uit het dagelijks bestuur van Roularta en richt hij de Cennini Holding op waaronder de familie opnieuw haar activiteiten diversifieert via de kinderen van Leo Claeys.

Vincent Sheppard meubelen

Coralie Claeys is CEO van meubelproducent Vincent Sheppard, gekend van haar kwaliteitsgamma ‘eco chique’ Lloyd Loom meubelen. Henry Claeys is creatief coördinator van het Historium in Brugge. Het Historium op de Brugse grote markt brengt in een film de bezoeker terug naar het jaar 1435, de gouden tijd van Brugge. Het Historium omvat onder meer ook het ‘Duvelorium’, een thema café in samenwerking met Duvel Moortgat. Edward Claeys is CEO van softwarebedrijf SDE en e-commerce specialist Natch. Joris Claeys begeleidt de projectontwikkeling op het Accent Business Park in Roeselare en is managing partner bij Capital@rent (mezzaninefinanciering). De familie is co-financier van al deze bedrijven.