Sven Nys: financiële keizer van het veldrijden

Over vier maanden sluit Sven Nys zijn actieve sportcarrière als veldrijder definitief af in het Antwerpse Sportpaleis. Nys doet dat met een heus totaalspektakel onder de titel “Merci Sven!”. Na een eerste deel over de sportieve carrière van Sven Nys volgt een schlagerfestival met onder meer Sam Gooris, De Romeo’s en Christoff. Nys kan zich op dat moment de enige sportmiljonair uit het veldrijden noemen. Een analyse van De Rijkste Belgen leert dat Nys in zijn carrière een vermogen opbouwde van 2 miljoen euro. Maar echt rijk ga je niet worden van veldrijden. Het is duidelijk dat het slijk der aarde enkel letterlijk blijft plakken aan de veldrijders. Dat blijkt ook uit de top 3 van de best verdienende veldrijders.

  1. Sven Nys                            2.048.000 euro
  2. Niels Albert                            721.000 euro
  3. Bart Wellens                          290.423 euro

De financiële cijfers van het veldrijden worden vanavond bekend gemaakt in een nieuwe aflevering van Actua-Sport op Actua-TV. Sportanalist Jean-Marie Dedecker geeft er commentaar bij.Sven Nys is de financiële keizer van het veldrijden. Hij is meteen ook de enige veldrijder die zich miljonair kan noemen. Doorheen zijn carrière, die een kleine 20 jaar oud is, bouwde hij een vermogen op van 2 miljoen euro. Wellicht is dat succes mee te danken aan Bob Verbeeck, de sterke man achter het sportmanagementbureau Golazo en manager van Nys. Via zijn vennootschap SN Cycling controleert Nys ook 50 procent van de NV Balenberg. De overige 50 % van Balenberg zijn in handen van Bob Verbeeck. Samen met Verbeeck kocht Nys in 2012 het circa 14 ha grote gebied Balenberg in Tremelo, waar sinds 2000 jaarlijks op nieuwjaarsdag de GP Sven Nys gereden wordt.

Het woonhuis bovenop die Balenberg is nu volledig afgebroken. Op die plaats wordt een belevingscentrum voor offroad fietsen (cyclocross, mountainbike, BMX en trial) uitgebouwd. Het gebouw zal een interactief, historisch en actueel overzicht bieden van fietsen in het veld. Het Agentschap Natuur en Bos en Natuurpunt zal adviseren bij de buitenontwikkeling.

Rondom dit belevingscentrum wordt deels op het veldritparcours van de GP Sven Nys een vast fiets- en wandelparcours aangelegd met hindernissen (balkjes, trap, zandstrook…) die typisch zijn voor veldritten. Hier zullen ook initiaties, opleidingen en trainingen georganiseerd worden. Het geheel zal ook aansluiten op het fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant en op de Bloso mountainbikeparcours.

Het totale project vergt een investering van om en bij 1,2 miljoen euro en wordt mee gefinancierd door de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Tremelo, Toerisme Vlaanderen, Sport Vlaanderen en Wielerbond Vlaanderen. Het geheel moet volgend jaar operationeel zijn.

Dat alles relatief is in het leven, mag blijken uit een ander cijfer. Bob Verbeeck creëerde zelf de holding Golazo die het grootste deel van zijn vennootschappen overkoepelt. Die holding maakt deze zomer zijn eerste cijfers bekend voor het jaar 2014. Daaruit blijkt dat Verbeeck met Golazo een vermogen opbouwde van 45 miljoen euro. Meteen al het eerste jaar keerde Golazo een bruto dividend uit van 2,3 miljoen euro, meer dus dan het volledig opgebouwd vermogen van Sven Nys.

Maandag 9 november 2015, om 19u30 op Actua-TV, daarna te herbekijken in de nieuwscarrousel op Kanaal 40 op Telenet.