Tax shelter: Help! Het dak stort in

killing-season
John Travolta in “Killing Season”

De Antwerpse rechtbank heeft een gerechtelijk bestuurder benoemd voor het filmproductiebedrijf Corsan van Paul Breuls. Daarmee lijkt een definitief einde te komen aan de door Breuls opgezette tax shelter structuur in de filmindustrie. Breuls was zaakvoerder van Corsan maar ook van 11 bvba’s die allen luisterden naar de naam Filmfinance. Er zouden om en bij 1.000 investeerders hun geld dreigen te verliezen, goed voor een financiële put van 200 miljoen euro.De Limburger Paul Breuls is een gewezen advocaat die een lange carrière uitbouwde in de filmindustrie, met een aantal ups and downs. Reeds in 1993 verfilmde hij het boek “Het sacrament” van Hugo Claus. Volgens de krant de Tijd raakte de filmproducent toen al betrokken in een strafdossier. In 2005 introduceerde Breuls samen met zijn broer het systeem van de Europese tax shelter in België. Wie geld investeert in een welbepaalde film, die vooraf is goedgekeurd door de Vlaamse administratie, kan daarna een belastingsvermindering genieten door de federale overheid. Nog in 2005 werd de minimum investering per project terug gebracht van 250.000 naar 50.000 euro.

corsan
Het logo van Corsan

Breuls slaagde er in honderden mensen te doen instappen in het systeem, van kleine middenstanders tot uit de kluiten gewassen KMO’s, allen werden ze aangetrokken door het belastingsvoordeel. Maar al snel eindigde het geheel in een imbroglio. Terwijl Breuls probeerde indruk te maken met Hollywood producties zoals “Killing Season” met John Travolta, stond zijn mini-imperium op instorten. Een inval van de Bijzondere Belastingsinspectie twee jaar terug deed de rest. Bleek dat heel wat fondsen intern werden verschoven. Investeerders bleven onverricht ter zake wachten op fiscale attesten.

Breuls is ondertussen gedomicilieerd in Monaco. In België is hij nog zaakvoerder van de bvba’s Santa Claus Production en Waiting for Dublin Production. De eerste vennootschap heeft op zijn laatste gepubliceerde balans over 2014 nog 4 miljoen euro kapitaalsubsidies staan. De balans van Corsan vermeldt dat het bedrijf ook een filmbibliotheek bezit. Maar volgens verschillende mediaberichten zou er weinig tot niets meer te verzilveren zijn in de falende groep.