Tayyip Erdogan vs Donald Trump, de nachtmerrie van Francis Van Eeckhout

De beursgenoteerde PVC-groep Deceuninck incasseert in het eerste halfjaar 2019 een verlies van 1,2 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2018 was er nog een winst van 7,5 miljoen. Oorzaak? Aanhoudende onzekerheid en daarmee gepaard gaande moeilijkheden op de Turkse markt. Referentie aandeelhouder Francis Van Eeckhout volgt de zaak van nabij op maar zegt er niet echt wakker van te liggen. Hij is er van overtuigd dat de Turkse markt zich vroeg of laat terug herstelt. Problemen op de Amerikaanse markt baren hem meer zorgen.



De Turkse markt blijft in de schaduw leven van het conflict in Syrië. Nu komt daar nog het eigenzinnig gedrag bovenop van de Turkse sterke man Tayyip Erdogan die het als Navo-lidstaat in zijn hoofd haalt raketsystemen te gaan kopen bij het Rusland van Poetin. Toch is Van Eeckhout er van overtuigd dat de Turkse markt zich zal herstellen. Minder evident is de toestand in de VS. Daar daalde omzet onverwachts met 6,5 procent. Sterkere concurrentie en een groot personeelsverloop liggen er mee aan de basis van de problemen. Globaal daalt de omzet van de hele groep met 8 % tot 312 miljoen euro.

Deceuninck houdt ook rekening met een verdere conjunctuurvertraging, met name in Duitsland. In markten als de Benelux en Frankrijk zet Deceuninck ook meer in op aluminium. Voor Van Eeckhout is het te vroeg om uitspraken te doen over de tweede jaarhelft en het dividend. ‘Als de tweede jaarhelft ook negatief is, moeten we over het dividend toch eens nadenken.’ Onderliggend vindt hij dat Deceuninck er niet slecht voor staat. ‘We zijn goed bezig, maar de cijfers geven ons voorlopig ongelijk’, zo zegt hij in De Standaard.