Termont boos op commissie die hij zelf oprichtte

TermontDe Gentse burgemeester Daniël Termont is boos en wel op de zogenaamde Optima-commissie van de stad Gent die eind deze maand van start gaat. Volgens Termont worden zijn rechten daarbij geschonden. Hij eist een ‘fair play’ van de commissie. De boosheid van Termont is opvallend. Vooreerst keurde hij zelf de oprichting van de Optima-commissie goed. Daarnaast ventileert hij zijn boosheid in een vier pagina’s lange brief die is opgesteld door zijn advocaat Patrick Devers. Die laatste is dan weer een goede bekende van de Gentse SP.a. Hij komt ook tussen in een aantal processen van de stad Gent.Burgemeester Termont is boos omdat dat de lijst van al zijn contacten met Optima-topman Jeroen Piqueur in de krant De Gentenaar zijn gepubliceerd. Hij vindt dat zijn rechten van verdediging niet worden gerespecteerd. Zelf wordt hij als eerste gehoord op 29 augustus. Zijn advocaat Devers wijst er op dat de Optima-commissie strikt juridisch gezien geen enkele bevoegdheid heeft. Niemand is trouwens verplicht om te komen getuigen.

Op 29 augustus start de commissie van 19 leden dus met CD&V’er Filip Van Laecke als voorzitter. Ze wil 33 personen horen. In oktober wordt het rapport van de commissie verwacht. De commissie moet enkel nagaan of er deontologische fouten zijn gemaakt door het stadsbestuur. Ze gaat niet in op feitelijke dossiers.

Optima logoOpen Vld wil alleen Termont en partijgenoot Geert Versnick horen. Sp.a wil blijkbaar niemand horen, al liet Termont zelf weten dat hij wel Ivan De Witte wil oproepen, net als Philip De Hulsters, ex-lid van de raad van bestuur van Optima, en Johan Beerlandt, gedelegeerd bestuurder van Besix. Groen, deel van de meerderheid in Gent, wil Daan Schalk van het Havenbedrijf horen net als Didier Nachtergaele van het Stadsontwikkelingsbedrijf, architectuurdocent Marc Dubois, Jeroen Piqueur zelf en Geert Versnick.

N-VA gaf veertien namen door, CD&V elf en Vlaams Belang negentien. Het gaat onder meer om de schepenen Tom Balthazar (SP.a), Karin Temmerman (SP.a) en Christophe Peeters (Open VLD), burgemeester Termont en stadssecretaris Paul Teerlinck, gedeputeerden Geert Versnick en Alexander Vercaemer (CD&V), procureur Johan Sabbe, Jeroen Piqueur en diens zoon Ruben, rector Anne De Paepe en haar broer Jan, gewezen advocaat van Piqueur en bestuurder van Optima, regeringscommissaris Yannick De Clercq, Luc Van den Bossche, architecten John Bontinck en Pol Cools en Paul Vermeulen, Paul Gheysens van Ghelamco en Ivan De Witte, Ludy Modderie van het vroegere TMVW (nu Farys), UGent-prof Pascal Debruyne en Jo Lefebure van de dienst stedenbouw en architectuur.