Termont trekt (deontologisch) boetekleed aan

TermontDe Gentse SP.a burgemeester Daniël Termont keert nu toch zijn kar. Op een persconferentie vrijdagavond gaf hij toe dat hij in zijn relatie met de gevallen Optima-topman Jeroen Piqueur “een inschattingsfout” gemaakt heeft. De burgemeester stelt dat zijn gedrag niet strookt met de hedendaagse verwachtingen die worden gesteld in een socialistische burgemeester. Hij verwijst daarbij naar zijn contacten met Piqueur tijdens een drink, recepties en etentjes. “Feit is dat er een zweem van belangenvermenging blijft hangen over mezelf en de stad Gent met betrekking tot Optima”, zei Termont op de persconferentie. “De publieke opinie vraagt om die weg te halen. Dat is terecht, ik wil dat ook.” Hij wil dat de deontologische commissie van de stad Gent oordeelt over zijn contacten met de Optima-bank en haar gevallen topman Jeroen Piqueur. Termont stelt opnieuw dat hij juridisch recht in zijn schoenen staat.“Ik erken dat ik in de contacten met het bedrijfsleven in het kader van mijn opdrachten als burgemeester en vroeger als schepen van Economische Zaken onvoorzichtig ben geweest. Ik heb in al mijn contacten met bedrijven maar één doel voor ogen, namelijk de verbetering van Gent. Maar ik erken dat de manier waarop ik met Jeroen Piqueur en Optima ben omgegaan, aanleiding geeft tot twijfels over mijn integriteit.” aldus de Gentse burgemeester.

Daarom zegt Termont dat hij zich ‘volledig ter beschikking stelt van de Deontologische Commissie van de stad Gent’. Zo wil de burgemeester ‘volledige openheid en transparantie brengen.’ Hij zal daarvoor alle contacten die hij de afgelopen vijftien jaar met Optima en Jeroen Piqueur had in kaart brengen . Dat dossier zal hij wellicht maandag al overmaken aan de Deontologische Commissie van de stad Gent. Die commissie staat onder voorzitterschap van een erevrederechter.

“In de voorbije weken ben ik persoonlijk aangepakt op basis van geruchten, insinuaties en roddels”, zei Termont. “Dat raakt mij diep want ik sta 100 procent recht in mijn schoenen.”