Theo Roussis en Ravago kopen zes isolatiefabrieken

Theo Roussis

De Kempense kunststoffengroep Ravago neemt zes Europese styrofoam-fabrieken over van de Amerikaanse multinational DowDuPont. Styrofoam is het blauwe isolatiemateriaal dat we best kennen in de vorm van platen. Ravago mikt op de toekomstige groei van het product in een wereld die duurzamer moet worden. Over 2017 boekte de groep een netto winst van 203 miljoen euro tegenover 146 miljoen in 2016. De groepsomzet bedroeg 7,5 miljard euro. Nog in 2017 realiseerde Ravago twee belangrijke overnames. Ravago staat voor wijlen RAf VAn GOrp, stichter van de groep. Het bedrijf wordt nu geleid door zijn schoonzoon Theo Roussis, ook een belangrijk aandeelhouder van KBC. Het vermogen van de familie Van Gorp-Roussis stijgt tot 1,7 miljard euro. Daarmee springt ze net over mediamagnaat Christian Van Thillo van de 20ste naar de 13de plaats.



De deal met DowDuPont stuwt de Kempense multinational naar een vooraanstaande rol in de isolatiesector. De transactie zou volgens De Standaard in het vierde kwartaal afgerond worden. De fabrieken die Ravago overneemt, bevinden zich in Turkije (Diloasi), Frankrijk (Drusenheim), Groot-Brittannië (Kings Lynn), Griekenland (Lavrion), Zweden (Norrkoeping) en Duitsland (Rheinmünster en Schkopau).

Voor hoeveel omzet de overname staat, wordt niet bekendgemaakt, maar het is duidelijk dat het een van de grootste overnames van Ravago is in jaren. In 2017 nam de groep de Amerikaanse distributeur TMC Materials over voor 16 miljoen euro. Het betaalde nog eens evenveel voor de overname van de Britse groep Polymer Technologies. Er werken nu meer dan 6.000 mensen voor Ravago, wereldwijd. De groep heeft haar wortels in de Kempen maar is ondertussen verankerd in Luxemburg.