Thibaut Courtois: beste doelman ter wereld, goed voor 65 miljoen euro

Thibaut Courtois. (Foto: Belga Images)

We hadden een artikel kunnen schrijven over Lukas Dhondt, over Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen of over de gebroeders Dardenne. Maar ‘Noblesse Oblige’, we moeten het hebben over Thibaut Courtois. ‘De belangrijkste statistiek draaide in ons nadeel uit. We hadden drie grote kansen, die Courtois op een ongelooflijke manier redde. Telkens waren het wereldsaves. We hadden beter moeten doen om hem te kloppen. In de slotfase begonnen we hoge voorzetten voor doel te gooien, maar tegen Courtois heeft dat geen zin.’ Dat zei Liverpool-trainer Jürgen Klopp nadat zijn ploeg gisteren de Champions League verloor van Real Madrid. Met Thibaut Courtois in het doel. En nieuwe berekening brengt het opgebouwd vermogen van de 30-jarige Courtois op 65 miljoen euro.

De Limburger Thibaut Courtois speelde bij Genk, bij het Britse Chelsea, bij Atletico Madrid en nu dus bij Real Madrid. Elke nieuwe transfer was een stap naar boven voor de doelman. Momenteel woont hij in zijn villa in Boadilla del Monte, een residentiële gemeente buiten Madrid. Hij woont er met zijn dochter Adriana, zijn zoon Nicolas uit zijn eerste relatie en vooral met zijn Israëlische echtgenote Mishel Gerzig. Courtois is een voorbeeld van de nieuwe generatie voetballers die weten waar ze mee bezig zijn. De doelman spreekt probleemloos vier talen, maar verstaat er zeven. Naast Nederlands, Frans, Spaans en Engels begrijpt hij ook Duits, Italiaans en Portugees. Ondertussen oefent hij ook zijn Hebreeuws.Courtois is verankerd in Limburg. Het overlijden van zijn grootvader Jaak, eind februari 2011, was één van de moeilijkste momenten in zijn carrière. Bij de begrafenisdienst lag zijn gele keeperstrui op de kist. Het truitje bleef bij zijn oma. Een paar handschoenen en een zwarte voetbalshirt lagen mee in de kist. Courtois houdt vast aan zijn menselijke kant. Gisteren had hij het niet over het feit dat hij een nieuw contract moet onderhandelen met Real Madrid, met hogere lonen. Neen, hij verwees naar het feit dat hij in Engeland te weinig respect kreeg na zijn passage bij Chelsea.

Ondertussen profileert hij zich ook als een verstandige investeerder. Dux Internacional de Madrid speelt in de Spaanse derde klasse. Courtois is minderheidsaandeelhouder van gamingbedrijf Dux, eigenaar van de club. Naast Dux investeerde hij in Ledsreact, een Belgische start-up in trainingstechnologie, in de dj-academie en boekingskantoor Artist Amplifier, in Spaans vastgoed en in Vivre sur l’Ourthe, een woonproject dat zijn vader na aan het hart ligt. Evenwicht gewijs is hij ook peter van De Kleine Prins, een vzw die zich inzet voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. Op de vijf digitale netwerken waarop Courtois actief is (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube en Twitch), heeft hij in totaal 19 miljoen volgers.