Thomas Leysen nieuwe voorzitter Koning Boudewijnstichting

Thomas LeysenVorige maand werd de ondernemer Thomas Leysen door de raad van bestuur van de Koning Boudewijnstichting tot nieuwe voorzitter verkozen. Hij volgt in deze functie barones Françoise Tulkens op waarvan het mandaat op 31 december eindigde na verloop van de maximumtermijn van 4 jaar. De raad van bestuur onderging ook nog andere wijzigingen. Ondervoorzitter Luc Coene, ex-kabinetschef van premier Guy Verhofstadt, gewezen Gouverneur van de Nationale Bank en Open VLD signatuur, Lodewijck De Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant en SP.a signatuur, en Olivier Vanderrijst, ex-kabinetschef van Laurette Onkelinx , PS-signatuur, verlaten de raad. Nieuwkomers zijn dan weer Laurence Bovy, regeringscommissaris bij de ULg en het Universitair Ziekenhuis van de Luikse universiteit en vertrouwelinge van Laurette Onkelinx (PS), Yasmine Kherbache, SP.a kopstuk in Antwerpen, Vlaams parlementslid en lid van de Antwerpse gemeenteraad, Marleen Vanderpoorten, Open VLD, ere-voorzitter van het Vlaams Parlement en gewezen minister van Onderwijs en Jean Hilgers, directeur van de Nationale Bank van België en van CdH signatuur.



Thomas Leysen is 55 jaar en studeerde rechten aan de VUB en de KUL. Hij is voorzitter van de raad van bestuur van de bankverzekeraar KBC Groep en van het mediabedrijf Corelio. Sinds 2008 is hij ook voorzitter van de materiaaltechnologiegroep Umicore waarvan hij voordien de CEO was. Van 2008 tot 2011 was hij ook voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

Thomas Leysen engageert zich ook in verschillende netwerken die de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen promoten, met name als voorzitter van The Shift, een platform van bedrijven en NGO’s die met duurzaamheid begaan zijn. Hij zet zich ook sinds geruime tijd in voor ons erfgoed, en de Koning Boudewijnstichting kon gedurende verschillende jaren rekenen op de competenties en de niet aflatende energie van Thomas Leysen als voorzitter van het Erfgoedfonds. Hij is tevens voorzitter van de Topstukkenraad in Vlaanderen.