Tien plaatsen winst voor familie De Somer

Van Genechten verpakking
Innovatie wordt steeds belangrijker in de verpakkingssector

De Kempense familie De Somer kan terugkijken op een goed jaar 2014. Hun bedrijf Van Genechten kon bijna even sterke cijfers voorleggen als in 2013. Daarmee zijn de mindere resultaten van 2012 weggewerkt. Van Genechten is actief in de verpakkingssector en controleert 50 procent van speelkaartenproducent Cartamundi. De familie staat nu voor een vermogen van 201 miljoen euro en stijgt daarmee 10 plaatsen in onze ranking tot nummer 76.De geconsolideerde omzet van Van Genechten in 2014 liep met 359 miljoen euro gelijk met die in 2013. De bedrijfswinst ligt met 19,2 miljoen euro iets hoger dan in 2013. De netto groepswinst ligt na 4,1 miljoen belastingen met 10,6 miljoen euro dan weer iets lager. Duidelijk is wel dat de mindere cijfers van 2012 verwerkt zijn. De bedrijfswinst halveerde toen, voornamelijk als gevolg van moeilijkheden in de verpakkingssector. Een fabriek in Frankrijk werd toen ook begeleid in faling gesteld.

Vorig jaar draaide die verpakkingssector wel goed. De zwakke roebel versterkte daarbij de exportmogelijkheden van de Russische productie-eenheid van Van Genechten. Nog in 2014 nam Van Genechten een tweede Russische fabriek over. Die bijkomende eenheid staat voor een extra omzet van 8 miljoen euro.

Cartamundi presteerde zoals bekend goed. Het bedrijf kwam enkele weken terug in het nieuws wanneer bekend werd dat de specialist in speelkaarten de productie-eenheden overneemt van klassieke spelborden van de Amerikaanse gigant Hasbro. Het gaat om een productie eenheid in het Amerikaanse in East Longmeadow, Massachusetts, goed voor 350 personeelsleden en een in het Ierse Waterford die 160 werknemers telt. Die activiteit omvat ook de productie van het spel Monopoly. Van Genechten controleert 50 procent van Cartamundi, de overige helft is in handen van de familie Cartier de Marchienne.