UPDATE – Tijd redactiedirecteur is uitgenodigd op Bilderberg conferentie

Isabel Albers

130 decision makers uit 23 landen komen dit weekend bijeen in het Zwitserse Montreux voor de jaarlijkse Bilderberg conferentie. Onder hen twee Belgen die beiden met de media hebben te maken: Thomas Leysen, voorzitter van de bank KBC, van het noodlijdende Umicore en van Mediahuis, de uitgever van onder meer De Standaard, en nieuwkomer Isabel Albers, de redactiedirecteur van de kranten de De Tijd en L’Echo. Ze zijn er in het gezelschap van onder meer Jared Kushner, de schoonzoon van Amerikaans president Donald Trump, NAVO-topman Jens Stoltenberg, de Nederlandse minister-president Mark Rutte en de Nederlandse koning Willem-Alexander.

De Bilderberg conferentie zet aan tot fantasie. Op het wereldwijde net zijn talrijke hypothetische analyses terug te vinden van deze vergadering van wat geacht wordt machtige mensen te zijn. Het is al de 67ste keer dat de Bilderberg-meeting plaatsvindt. De Tijd zelf weet te melden dat op de agenda van de driedaagse elf topics staan, waaronder ‘een stabiele strategische orde’, ‘de toekomst van Europa’, de brexit, het klimaat en de impact van sociale media. Twee derde van de genodigden komt uit Europa, een derde uit Noord-Amerika. Naast politieke en economische tenoren komen er ook experts uit academische kringen en de media.Bij de bedrijfsleiders gaat het onder meer om Microsoft-CEO Satya Nadella, Google-coryfee Eric Schmidt, Ryanair-topman Michael O’Leary, Total-baas Patrick Pouyanné, de Zweedse topindustrieel Marcus Wallenberg en de pas afgezwaaide Daimler-baas Dieter Zetsche. Thomas Leysen is al een aantal jaren uitgenodigd, voor Isabel Albers gaat het om een primeur. Doorgaans zijn de vrouwen fors in de minderheid op de gastenlijst.

De vergadering neemt geen resoluties aan, legt geen verklaringen af en publiceert geen conclusies. De bijeenkomst verloopt volgens de bijna honderd jaar oude Chatham House-regel: de deelnemers mogen de op de bijeenkomst vergaarde informatie vrij gebruiken, maar mogen niet de identiteit van de informatieverschaffer prijsgeven. De Bilderberg-organisatie wordt gefinancierd met private giften.

UPDATE

Een alerte lezer bezorgde ons een reactie op dit artikel:

In de bijdrage over de uitnodiging voor de Bilderberg conferentie in Montreux geeft u deels een juiste informatie … maar een verkeerde indruk weer.

Het is inderdaad echt nieuws, dat Isabel Albers, redactiedirecteur (of -directrice) van De Tijd uitgenodigd werd.

De uitnodiging van Thomas Leysen heeft echter niets te doen met zijn activiteiten (als aandeelhouder) in de media.

Thomas Leysen is sinds jaren een lid van de Bilderberg groep (als ik het juist voor heb, dan heeft hij daar de plaats ingenomen van Jan Huyhebaert, zijn voorganger op de stoel van voorzitter van de RvB van de KBC Groep).

Ik weet niet, of de vader van Thomas Leysen, André Leysen (ooit de enige buitenlander in de Aufsichtsrat van de Treuhandgesellschaft, de maatschappij die de privatisering heeft geopganiseert van de staatsindustrie in de voormalige DDR na de hereniging van Duitsland) ook ooit lid is geweest van de Bilderberg groep, maar ik denk van niet