TNT Airways: tweede zit voor Saverys

TNT AirwaysMarc Saverys wordt via zijn scheepvaartbedrijf CMB de meerderheidsaandeelhouder van de luchtvaartactiviteiten van het Nederlandse koerierbedrijf TNT. De overname loopt over CMB-dochter ASL Aviation Group. Daarmee werkt Saverys zijn “tweede zit” af. In 2012 lanceerde hij al een eerdere poging tot overname maar die werd buiten zijn wil om gestuit door de Europese Commissie.FedEx wil TNT overnemen. Als voorwaarde voor die overname moet TNT echter zijn luchtvaartactiviteiten TNT Airways and Pan Air Líneas Aéreas afstoten. En die gaan dus nu naar ASL. Volgens TNT zullen er geen gevolgen zijn voor de dienstverlening van TNT noch voor de tewerkstelling. Het logistieke knooppunt van TNT in Luik wordt opgenomen in het nieuwe fusiebedrijf van TNT en FedEx.

ASL is een internationaal luchtvaartbedrijf, met hoofdkantoor in Dublin. De Compagnie Maritime Belge (CMB) van topman Marc Saverys heeft momenteel 51 procent in handen. De overige 49 procent zit bij 3P Air Freighters, een leasingbedrijf voor vliegtuigen uit Dublin.

In 2012 verkocht TNT de luchtvaarttak al eens aan ASL. Maar die deal was, gelijkaardig aan de huidige deal, voorwaardelijk aan de fusie tussen TNT en UPS. Omdat de Europese Commissie die fusie verwierp, werd ook de verkoop van de luchtvaarttak afgeblazen. Diezelfde Europese Commissie zag begin dit jaar geen bezwaren in de overname van TNT door FedEx. De twee bedrijven wachten nu nog op groen licht van een aantal andere toezichthouders. De deal zou in de eerste helft van dit jaar zijn afgerond.