Topvoetballer Kevin De Bruyne is nu al 46 miljoen euro waard

(Foto: Manchester City)

Het was geen moeilijke beslissing.” zo is te lezen in het interview dat Kevin De Bruyne weg gaf op de website van Manchester City naar aanleiding van zijn contractverlenging bij de Engelse topclub. “Ik kan me niet gelukkiger prijzen.” De Bruyne blijft tot 2025 bij de Britse club en zal in die periode om en bij 100 miljoen euro bruto verdienen. Een simulatie leert dat de 29-jarige Belg nu al 46 miljoen euro bij elkaar kan hebben gespaard, rekening houdende met zijn transferbedragen en vijf jaar loon bij Manchester, inclusief premies en portretrechten, en na aftrek van belastingen en leefgeld. Zijn huidig contract maakt van De Bruyne de best betaalde speler van de Premier League.

Op vandaag verdient De Bruyne jaarlijks 18 miljoen euro bruto bij Manchester. Daar komt dus nu nog een ernstige slok op een borrel bij. De Bruyne startte zijn carrière in Engeland in 2012 bij Chelsea. Na twee jaar werd hij verkocht aan het Duitse Wolfsburg voor 30 miljoen euro. In Duitsland ontpopte hij zich pas echt. Dat maakte dat één jaar later Manchester al 75 miljoen op tafel legde om de middenvelder over te kopen. Opmerkelijk is dat De Bruyne zijn contractverlenging zonder makelaar onderhandelde. Hij liet zich bijstaan door zijn vader Herwig en het Belgische advocatenkantoor Atfield. Twee jaar terug brak De Bruyne met zijn makelaar Patrick De Koster. Die belandde in de cel op verdenking van valsheid in geschrifte en witwassen na een klacht van precies De Bruyne zelf.



Om die onderhandelingen met Manchester te onderbouwen gaf De Bruyne twee consultancybureaus opdracht om een data-analyse op zijn sportieve verdiensten uit te voeren. Met die cijfers toonde hij zijn eigen soortelijk gewicht aan. Zo is hij als middenvelder verantwoordelijk voor twintig procent van de doelpuntenproductie van City onder trainer Pep Guardiola. Sinds de komst van de Spanjaard zit De Bruyne aan 49 goals en 89 assists. Deze en nog andere cijfers werden dan weer afgezet tegen die van andere topvoetballers in het buitenland.