Transport familie Essers ziet dividend fors terugvallen

 

Noël Essers en zijn dochter Hilde. (Foto: Essers)

De Limburgse familie Essers diepte vorig jaar een dividend van 9,8 miljoen euro op uit haar gelijknamige transport en logistiek bedrijf. Het jaar daarvoor liep dat dividend nog op tot 76 miljoen euro. En dat is niet omdat het bedrijf niet groeit. Vorig jaar doorbrak de omzet de kaap van 1 miljard euro. Maar door hogere financiële kosten zakte de nettowinst van 24 naar 14 miljoen euro. De familie herinvesteert de dividenden onder meer in haar investeringsmaatschappij Essers Family Office (EFO). Zo kocht die recent een participatie in het zonnepanelenbedrijf Extra Power.



De groep H.Essers noteerde vorig jaar een groepsomzet van 1,04 miljard euro, een stijging van 13 procent tegenover het jaar ervoor. De groei vloeit voor een stuk voort uit overnames. Zo kwam begin 2022 de kleinere Nederlandse concurrent Verheul Transport bij de Limburgse groep. De omzetgroei vertaalde zich wel niet in meer winst. De bedrijfswinst stagneerde op 34,5 miljoen euro. Hogere financiële kosten, lagere financiële opbrengsten en meer belastingen leverden een nettogroepswinst op van 14,1 miljoen tegenover 24,6 miljoen euro in 2021.

Eerder dit jaar werden de verhuisfirma’s Van Egeraat en UTS Van Den Berg dan weer verkocht aan het Nederlandse Convoi. Nog dit jaar werd de juridische structuur van de groep opgeschoond waarbij het vastgoed werd gescheiden van het operationeel bedrijf. De groep is actief in 18 landen met in totaal 1.420 vrachtwagens en 7.500 werknemers. Daarnaast beheert Essers 1,3 miljoen vierkante meter aan opslagcapaciteit.