Trump kan roet gooien in Chinese plannen van Studio 100

Studio 100, het mediabedrijf van Hans Bourlon en Gert Verhulst, lonkt naar de Chinese markt. In een aantal persgesprekken zegt Bourlon dat zijn bedrijf momenteel drie nieuwe formats klaarstoomt voor Chinese kinderen. “Het is onze ambitie om op zijn minst naar de Chinese markt te kijken.”, aldus Bourlon die benadrukt dat het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten nog roet in het eten kan gooien. “Als het tot een echte handelsoorlog komt, kan dit verhaal stranden.” Dat laatste heeft er mee te maken dat Studio 100 zijn Chinese introductie wil doorvoeren via het vorig jaar overgenomen New Yorkse animatiebedrijf Little Airplane Productions.Josh Selig staat aan het hoofd van Little Airplane Productions. Hij is de auteur van onder meer de animatiereeks ‘Super Wings’, een verhaal over het vijfjarige vliegtuigje Jett, met menselijke trekjes, dat wereldwijd pakketjes levert aan kinderen. Die serie is te zien in China, maar ook in Duitsland en de Verenigde Staten. Maar dan nog blijft het afwachten hoe de Chinese overheidscensuur op de ideeën van de Vlaamse onderneming gaat reageren. Eerder deden de Chinezen Winnie de Poeh bijvoorbeeld al in de ban, omdat de bekende beer van Disney te veel deed denken aan president Xi Jinping.

Voor Studio 100 was 2017 overigens een uitstekend jaar. De omzet eindigde op 176 miljoen euro. Dat is op dezelfde hoogte van het recordjaar 2014 met het succes van de oorlogsmusical ‘14-18’.”Studio 100 groeide zowel organisch als via overnames”, zegt financieel directeur Koen Peeters aan de Tijd. Het bedrijf nam vorig jaar het Duitse entertainmentbedrijf M4E en de New Yorkse animatiestudio Little Airplane Productions over. Via M4e kreeg Studio 100 toegang tot een catalogus met figuurtjes zoals Nijntje, terwijl Little Airplane Productions de springplank moet vormen naar de Verenigde Staten en China.

Voor Studio 100 blijven de pretparken de belangrijkste business. Die boekten vorig jaar 72,5 miljoen euro omzet, 41 procent van het totaal. Studio 100 wil daar nieuwe stappen zetten. Het plant de bouw van twee nieuwe waterparken in eigen land, waaronder een in Landen. ‘De investeringen zijn voorzien, er zijn nog vergunningen nodig’, aldus Studio 100-topman Hans Bourlon. Ook in Duitsland kijkt Studio 100 naar overnamekansen.