Trump stuurt (gescheiden) miljonairsvrouw als ambassadeur naar België

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Jamie McCourt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in België wordt. In de VS is Jamie McCourt bekend om twee zaken: ze vocht enkele jaren terug de duurste echtscheiding uit van de staat California en ze bereikte als eerste vrouw de hoogste management positie in het Amerikaanse baseball als CEO van de Los Angeles Dodgers. De Senaat moet de benoeming van de 64-jarige McCourt nog goedkeuren.Jamie McCourt trad in 1979 in het huwelijk met Frank McCourt. Hij bouwde een fortuin op met investeringen in parkeergarages en vastgoed. Zij kwam uit een gezin dat actief was in de distributiesector. Frank Mc Court betaalde 430 miljoen dollar aan mediamagnaat Rupert Murdoch voor het stadion van de Los Angeles Dodgers en de baseball ploeg. Zijn echtgenote werd CEO van de ploeg, een positie die nooit eerder was bekleed door een vrouw in de Amerikaanse Major League Baseball.

In 2009 liep hun huwelijk op de klippen. Frank McCourt stelde dat zijn vrouw hem bedrogen had met haar chauffeur. Het dispuut eindigde in één van de meest gemediatiseerde echtscheidingen in de VS. Daarbij was het onduidelijk of het echtpaar gehuwd was met of zonder scheiding van goederen. Het vermogen van Frank McCourt werd geschat op 1,2 miljard dollar. Ultiem kreeg Jamie McCourt 130 miljoen dollar toegewezen. Ze deed afstand van alle rechten op de Dodgers. Enkele maanden later verkocht Frank McCourt zijn baseball ploeg.

Jamie McCourt maakte van de uitdaging een deugd en profileerde zich in de media als voorvechtster van vrouwenrechten. “Huwelijk is business, dus maak dat je je rechten kent.” werd haar verhaal. Ze ontpopte zich ook als een succesvol investeerder. Bij de presidentsverkiezingen schaarde ze zich vanaf het begin achter Donald Trump. En nu wordt ze daar dus voor beloond. De diplomatieke post in Brussel is één van de meer belangrijke functies in het buitenlands beleid van de VS.