Trump vs Clinton, de Rijkste Amerikanen en PAC’s

diane-hendricks
Diane Hendricks

Diane Hendricks is de rijkste vrouw uit de Amerikaanse staat Wisconsin. Tot op vandaag investeerde ze 5,5 miljoen dollar in tv-publiciteit tegen Hillary Clinton en de Democratische partij. Ze is daarmee goed voor meer dan de helft van alle anti-Clinton publiciteit in de “state of Winsconsin”, één van de kantelstaten waar Trump hoopt de democraten alsnog te verslaan. Hendricks maakt in haar campagne gebruik van een “super PAC”. Die laat rijke Amerikanen toe anoniem politieke propaganda te betalen.Diane Hendricks is de eigenaar van ABC Supply, de grootste Amerikaanse leverancier van dakbedekking en roofing. Ze betaalde voor de uitzending van 2.400 anti-Clinton tv-spots. In die spots wordt gesteld dat de C staat voor Clinton maar ook voor “cover up” en “classified e-mails”. Hendricks voert ook campagne voor de Republikeinse senator Ron Johnson.

wisconsinHet geld van Hendricks gaat niet rechtstreeks naar de tv-omroepen of naar de Democratische partij maar wel naar het Reform America Fund. Dat laatste is een zogenaamd “super PAC”, een erkende instelling die ongelimiteerde anonieme fondsen mag accepteren van Amerikaanse burgers en instellingen om er politieke propaganda mee te voeren. Het is een “super PAC” enkel verboden dat te doen in overleg met een politieke partij. De PAC’s zijn een recente innovatie in politiek Amerika.

Veel rijke Amerikanen zien in de PAC’s een mogelijkheid de verkiezingen te beïnvloeden zonder een risico te moeten lopen wanneer ze de verliezer hebben gesteund. Die anonimiteit zet natuurlijk aan tot onderzoek. Amerikaanse journalisten en NGO’s proberen dan ook te achterhalen wie welke PAC steunt. Bij Hendricks was dat blijkbaar niet zo moeilijk. De bedrijfsleidster heeft een uitgesproken Republikeins profiel.

Eerder op campagne in de staat Wisconson omschreef Trump Diane Hendricks als “amazing” en noemde haar een van de “great successful people.” Wisconsin is alvast belangrijk. De Republikeinse senator Jonhson dreigt er zijn zetel te verliezen aan de democraat Feingold. Daarmee zou de hele Senaat kunnen kantelen naar de democraten toe.