ULB-voorzitter stapt met Russische miljonair in Armeense stichting

Ruben Vardanian

Pierre Gurdjian, sinds begin dit jaar voorzitter van de Université Libre de Bruxelles (ULB), heeft de private stichting IDeA Europe Foundation opgericht. De stichting heeft tot doel de Armeense identiteit te ondersteunen. Opmerkelijk is dat Gurdjian bestuurder wordt van de stichting samen met het echtpaar Ruben Vardanian (foto) en Veronika Zonabend. Vardanian is een vroegere Russische bankier. Zijn vermogen wordt geschat op 995 miljoen dollar. Hij investeert filantropisch in projecten die gebonden zijn aan Armenië.Ruben Vardanian studeerde in de Verenigde Staten. In de jaren ’90 zette hij samen met enkele Amerikanen de Russische vermogensbank Troika Dialog op. Hij slaagde er in binnen het communistisch regime een gerespecteerde kapitalistische zakenbank op te bouwen. In 2011 verkocht hij Troika Dialog aan de overheidsbank Sberbank.

De grootvader van Vardanian kwam in 1915 als Armeense wees in Rusland terecht. In 2015, 100 jaar na de Armeense genocide, richtte Vardanian samen met George Clooney de stichting “100 Lives” op. Daarin werden verhalen over Armeense heldendom terug tot leven gebracht. Voor de Turkse staat is alles wat te maken heeft met Armenië des duivels.

Pierre Gurdjian van zijn kant werd recent ook benoemd tot bestuurder van de Waalse multinational Lhoist, eigendom van de miljardairsfamilie Lhoist-Berghmans.