Vandermarliere koopt zich in de Amerikaanse sigarenmarkt voor 42 miljoen dollar

OliviaDe West-Vlaamse familie Vandermarliere koopt de producent van premium cigars Olivia op voor om en bij 42 miljoen dollar. Olivia produceert sigaren in Nicaragua en beschikt over een uitgebouwd verkooporganisatie in de Verenigde Staten. Olivia stond al van vorig jaar te koop en was op zoek naar de hoogste bieder. Guido Vandermarliere verkocht zijn roltabakbedrijf Gryson aan Japan Tobacco voor 475 miljoen euro. Om en bij 58 miljoen euro daarvan legde Vandermarliere op tafel om de koekjesfabrikant Jules Destrooper over te kopen van de gelijknamige familie. Nu volgt dus een tweede overname. Vandermarliere heeft momenteel vijf sigarenmerken in aanbod: J. Cortès, Amigos, Country, Neos en Calvano.



Met Olivia koopt Vandermarliere zich een toegang tot de Amerikaanse markt. Olivia maakt onder meer premium cigars onder de merknamen Serie G, Serie O, Serie V, Serie V Melanio en Connecticut Reserve. Al die sigaren worden geproduceerd in de fabriek Tabacalera Oliva de Nicaragua S.A. in Estelí, Nicaragua.

De activiteiten in Nicaragua worden geleid door Gilberto Oliva Sr., de patriarch van de familie. Die ontvluchtte Cuba na de communistische revolutie. Ook in Nicaragua moest hij op de vlucht voor de Sandinisten. In 1995 keerde hij er terug. Zijn bedrijf is één van de grootste tabakskwekers van Nicaragua.

Eén van de concurrenten in de biedstrijd was Oettinger Davidoff, de producent van de gelijknamige luxesigaar.